[AUDIO-FOTO] Cel mai în etate partizan al Banatului Montan, Nicolae Ciurică din Teregova este de astăzi cel mai tânăr cetăţean de onoare al judeţului Caraş-Severin
La propunerea senatorului Ion Marcel Vela, Consiliul Județean Caraș-Severin i-a decernat joi, 27 octombrie titlul de Cetățean de Onoare ultimului partizan în viață al Banatului de Munte, Nicolae Ciurică din Teregova.
Articol editat de Gerhard Chwoika, 27 octombrie 2022, 15:00 / actualizat: 28 octombrie 2022, 10:57
La mai bine de o lună de la decernarea aceluiaşi titlu preşedintelui AFDPR Caraş-Severin, Cornelia Fetea, într-un cadru festiv şi în prezenţa oficialităţilor locale şi judeţene, a şefilor de instituţii deconcentrate, a prietenilor şi invitaţilor, Romeo Dunca, președintele Consiliului Județean Caraș-Severin, i-a înmânat şi lui Nicolae Ciurică distincţia de „Cetățean de onoare al județului Caraș-Severin” pentru dârzenie, credință neînfrântă, dragoste de țară, demnitate și pentru un spirit care încă îi inspiră pe cetățenii județului.
Bunicul şi unchiul lui Romeo Dunca au stat întemniţaţi alături de Nicolae Ciurciă, care astăzi este o istorie vie a luptei anticomuniste din Banat, a subliniat preşedintele Consiliului Judeţean Caraş-Severin:
„Eu mă bucur că am reușit să cinstim acest ultim luptător al rezistenței, luptei anticomuniste și ceea ce noi am făcut astăzi este nimic în comparație cu ceea ce au făcut ei în trecut pentru noi.„
Senatorul Ion Marcel Vela a venit special de la București pentru a-și arăta recunoștința și admirația pe care i-o poartă luptătorului anticomunist. „Cred că onoarea aceasta pe care o acordăm domnului Ciurică este prea puțin față de jertfa domniei sale. Nicolae Iorga spunea că nu poți să poruncești eroismul așa cum este cu neputință să-l și răsplătești. Dar este un moment important și cred eu că dincolo de a fi un simbol al eroismului, al patriotismului, al acestei jertfe, al întregii activități care a fost extrem de dramatică, pe care au avut-o partizanii, toată lupta aceasta în munții Banatului fiind acum simbolizată și ca exponent, așa care este ultimul partizan dintre noi, de domnul Ciurică. Dincolo de toate acestea actul este important, acordarea titlului, pentru că lumea trebuie să știe că în Banatul de Munte s-au întâmplat orori, drame, oamenii au suferit și să învățăm din lecțiile de istorie ca să nu se mai repete.„
„Sunt mulțumit, fericit, mulțumesc, conducerii pentru acest lucru pe care l-au făcut pentru mine, bineînțeles și să dea Dumnezeu să trăiesc, să mă bucur de acest titlu, de cel al județului Caraș-Severin. Mesajul meu pentru tineri este ca tineretul să caute să vadă istoria adevărată, istoria noastră, a românilor și să nu mai plece pe dincolo. Să rămână în țară, să muncească pământul nostru, avem pământ, țară frumoasă și bogată.„
„Nicolae Ciurică s-a născut pe 15 februarie 1931 la Baia de Aramă, în județul Mehedinți. S-a alăturat partizanilor din Munții Banatului și Munții Mehedinți care s-au opus ororilor sistemului totalitar. A fost prins, încarcerat și torturat timp de zece ani în închisorile din Jilava, Baia Sprie și alte locuri odioase ale dictaturii comuniste. A fost trădat de șapte ori. De 6 ori a scăpat. A evadat o dată sărind din trenul care îl ducea la închisoare. A fost legat cu lanțuri la picioare, cu o bilă de fier foarte grea, și trimis după gratii, la Jilava, a fost obligat să doarmă pe jos, pe ciment, într-o celulă cu 120 de deținuți. În 1954 a fost judecat la Timișoara și condamnat la 25 de ani de muncă silnică„, a precizat preşedintele AFDPR Caraş-Severon, Cornelia Fetea.
Subprefectul judeţului, Cristian Gâfu a cerut iertare ultimului partizan în viaţă, în numele statului român pentru toate cele pricinuite acestuia în lupta sa pentru dreptate şi libertate.
Proiectul de hotărâre privind acordarea titlului de „Cetățean de onoare al județului Caraș-Severin” a fost votat, în unanimitate, de către consilierii județeni reuniți în ședința din 15 septembrie 2022.
Oficialitățile judeţene au convenit ca o stradă din Teregova să poarte numele partizanului, iar Romeo Dunca a propus ca pe viitor, turiștii care aleg să parcurgă Via Transilvanica să acceseze şi traseul „Calea Rezistenței Nicolae Ciurică” unde vor putea afla, din poveştile ultimului partizan al Banatului, locaţiile unde au avut loc diverse scene ale luptei de rezistenţă anticomunistă din judeţ.