[AUDIO-FOTO] Ziua Armatei României, sărbătorită festiv la Reşiţa şi Caransebeş
Ziua Armatei României a fost sărbătorită, marţi, printr-o serie de manifestări organizate în principalele garnizoane din ţară, în bazele militare din teatrele de operaţii unde sunt dislocaţi militarii români, în statele în care România are acreditaţi ataşaţi ai apărării şi în capitalele statelor unde ţara noastră are reprezentanţe permanente, informează Ministerul Apărării Naţionale.
Articol editat de Valentina Adam, 25 octombrie 2022, 18:30
[UPDATE] În Reşiţa, instituţia Prefectului de Caraş-Severin, Consiliul Judeţean Caraş-Severin, Primăria Municipiului Reşiţa şi Garnizoana Reşiţa au organizat ceremonia militară, cea religioasă, oficiată de un sobor de preoţi, urmată de cea de depuneri de coroane, jerbe şi buchete de flori în „Piaţa Tricolorului” din urbe.
După prezentarea onorului, Prefectul judeţului, Ioan Dragomir, a dat citire mesajului primului ministru al României, generalul Nicolae Ciucă, cu ocazia acestui eveniment:
Ziua Armatei Române reprezintă aniversarea victoriei finale pentru eliberarea Transilvaniei de Nord de sub ocupația hortistă înfăptuită de Divizia Noua infanterie, în noaptea de 25 octombrie 1944, a subliniat cu respect faţă de armata română şi implicarea ei de-a lungul timpului în feluritele misiuni, preşedintele Consiliului Judeţean Caraş-Severin, Romeo Dunca:
Au fost invitaţi să participe cetăţenii municipiului Reşiţa, reprezentanţi ai autorităţilor publice locale, ai partidelor politice, ai asociaţiilor, ligilor şi fundaţiilor, veterani de război, cadrele militare în rezervă şi în retragere, elevi şi studenţi şi mass media.
De la doi foşti soldaţi care au urmărit manifestarea alături de zeci de reşiţeni, am cules câteva impresii în ceea ce priveşte acţiunea dedicată Zilei Armatei Române şi a anilor petrecuţi în armată:
Şi la Caransebeş, în anul omagial al rugăciunii, manifestările dedicate Zilei Armatei Române au început cu rugăciune pentru toți ostașii națiunii române, căzuți în toate timpurile pe câmpurile de luptă.
La statuia generalului Ioan Dragalina din parcul cu acelaşi nume, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului a săvârșit o slujbă de pomenire pentru eroii ce și-au dat viața pentru libertatea și demnitatea poporului român și a înălțat rugăciuni pentru binecuvântarea Armatei Române.
După cuvântul ierarhului și alocuțiunile din partea oficialităților prezente, grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeșului a susținut un program de cântece patriotice şi au fost rostite poezii de către militari în retragere și de o tânără interpretă.
Apoi au fost depuse coroane şi jerbe de flori la statuia generalului Dragalina, iar Garda de Onoare a încheiat evenimentul bătând pas de defilare.
Amintim că, în fiecare an, la 25 octombrie, este sărbătorită Ziua Armatei României. La 25 octombrie 1944, odată cu eliberarea oraşului Carei, se atingea obiectivul major al momentului întoarcerii armelor de la 23 august 1944, respectiv, acela al eliberării întregului teritoriu de sub ocupaţia germano-maghiară şi anularea consecinţelor dictatului de la Viena din 30 august 1940.
Despre importanţa marcării an de an a acestui eveniment, generalul în rezervă, Vasile Cocoşilă a subliniat:
Ziua Armatei României a fost instituită prin Decretul nr. 381 din 1 octombrie 1959.
Un moment dedicat Zilei Armatei Române s-a desfăşurat în după-amiaza zilei şi la Biblioteca Germană „Alexander Tietz” din Reşiţa unde jurnalistul de război, Mario H. Balint a istorisit din activităţile desfăşurate în teatrele de operaţiuni la care a participat.
Foto: Radio Romania Resita