Cultură, Tradiţie, Artă în spaţiul intercultural al românilor din diaspora
Sâmbătă 22 Octombrie 2022, Consulatul General al României la Gyula a găzduit cea de-a doua ediţie a Simpozionului CULTURĂ, TRADI?IE, ARTĂ ÎN SPAŢIUL INTERCULTURAL AL ROMÂNILOR DIN DIASPORA, organizat în cadrul Proiectului RoAct 2022, realizat cu sprijinul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni, de către “Societatea Internaţională de Studii Muzicale” în parteneriat cu Universitatea “Aurel Vlaicu” din Arad; Academia Română, Filiala Timişoara; Asociaţia de Şah a Românilor din Ungaria; “Grădiniţa Fermecată” din Micherechi (Mehkerek), Ungaria şi Şcoala Generală “Lucian Magdu” din Bătania (Battonya), Ungaria.
Articol editat de Radio Resita, 23 octombrie 2022, 14:00
Excelenţa Sa, Consulul General al României la Gyula, Ungaria, Florin Trandafir Vasiloni a adresat participanţilor un cuvânt de bun venit şi a prezentat situaţia actuală a comunităţii istorice româneşti din Ungaria, precum şi principalele instituţii româneşti care îşi desfăşoară activitatea în oraşul Gyula.
Prezentarea volumului simpozionului care include lucrările participanţilor de la această ediţie a fost realizată de conf. univ. dr. Alina Nicoleta Pădurean, decanul Facultăţii de Ştiinţe Umaniste şi Sociale a Universităţii “Aurel Vlaicu” din Arad (UAV).
Lucările simpozionului au reunit peste 35 de contribuţii ale autorilor proveniţi din 15 instituţii de învăţământ şi cultură din România (Arad, Timişoara, Bucureşti, Cluj Napoca, Braşov), Serbia, Germania şi Republica Moldova.
Colectivul ştiinţific a reunit cercetători de la Academia Română – Filiala Timişoara; Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice din Chişinău – Republica Moldova; UAV; Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti; Academia Naţională de Muzică Gheorghe Dima din Cluj Napoca; Universitatea de Arte şi Design din Cluj Napoca; Universitatea de Vest din Timişoara; Universitatea de Ştiinţele Vieţii ”Regele Mihai I” Timişoara; Universitatea “Transilvania” Braşov.
Activităţile proiectului RoAct 2022 derulate în România şi Ungaria contribuie la educaţia tinerilor de naţionalitate română, printr-o serie de activităţi culturale specifice, la păstrarea şi afirmarea identităţii lingvistice, prin formarea unei noi generaţii de tineri informaţi şi racordaţi la actualitatea educaţională şi culturală românească în afara graniţelor României.