Salvaţi Copiii România dotează secţiile de nou născuţi din Reşiţa şi Caransebeş
România rămâne pe primul loc din UE la mortalitate infantilă, înaintea Bulgariei şi Slovaciei.
Articol editat de Casandra Silitra, 19 octombrie 2022, 12:01
Lipsa aparaturii medicale de ultimă generaţie, numărul mare al sarcinilor neurmărite medical şi distanţele mari până la primul spital dotat, în zonele defavorizate, contribuie la creşterea mortalităţii infantile, capitol unde România deţine primul loc din Uniunea Europeană. Potrivit datelor centralizate la nivelul Uniunii Europene pentru anul 2020, România are cea mai mare rată a mortalităţii infantile din UE (5,6 la mia de copii născuţi vii), urmată de Bulgaria şi Slovacia (ambele cu rata de 5,1 la mie); la polul opus se află Estonia (1,4 la mia de copii născuţi vii) şi Finlanda (1,8 la mie). În cifre absolute, 1.008 copii cu vârsta sub un an au murit în anul 2021, în România, multe dintre aceste decese putând fi prevenite prin acces la servicii medicale în timpul sarcinii şi prin dotarea maternităţilor şi secţiilor de neonatologie cu aparatură medicală performantă.
Organizaţia Salvaţi Copiii accelerează programul de combatere a mortalităţii infantile şi anunţă o investiţie majoră, de un milion de euro, în 45 de secţii de neonatologie de gradul 1 şi 2 din 28 de judeţe ale ţării. Printre acestea se regăsesc şi secţiile de nou născuţi de la Spitalul Judeţean de Urgenşă din Reşiţa şi de la Spitalul Municipal din Caransebeş.
„Am hotărât să dotăm cele 2 spitale, la Caransebeş cu un incubator de transport, un ventilator neonatal şi o pompă de muls şi la Reşiţa, un detector de oxigen de care aveau nevoie,” ne-a declarat preşedintele Salvaţi Copiii filiala Caraş-Severin, Măriuţa Simionescu.