Rusia desemnează Meta drept extremistă
Articol editat de Radio Resita, 14 octombrie 2022, 12:34 / actualizat: 7 noiembrie 2022, 15:05
Autoritățile ruse au adăugat Meta – care deține Facebook și Instagram – pe o listă de organizații teroriste și extremiste, transmite agenția Interfax a țării. Cele două platforme au fost interzise în Rusia în martie pentru „Russofobie”.
Compania a făcut apel împotriva interdicției, dar aceasta a fost menținută de un tribunal de la Moscova în iunie. Interdicția nu s-a aplicat WhatsApp, care de asemena este deținut de Meta.
Gigantul tehnologic american a respins acuzațiile că promovează sentimentul anti-rus.
În martie, un oficial Meta a declarat pentru BBC News că face o excepție temporară de la politicile sale normale, „în lumina invaziei în curs a Ucrainei”, pentru a le permite celor afectați „să-și exprime sentimente violente față de invadarea forțelor armate”.
Compania a fost contactată pentru comentarii despre cele mai recente evoluții. Potrivit Interfax, a fi plasat pe o listă de organizații extremiste înseamnă că băncile pot îngheța fondurile Meta în Rusia. Liniile de luptă dintre platformele tehnologice occidentale și Rusia au fost trasate cu luni în urmă.
Populația nu a simțit lipsa de Facebook așa de mult din cauza copiei rusesti pe nume VK. Dar Instagram rămâne uriaș în Rusia – iar utilizarea pe scară largă a rețelelor private virtuale (VPN pe scurt ) înseamnă că interzicerea platformei nu a împiedicat de fapt oamenii să o acceseze.
Această nouă denumire oficială de „terorism” ar putea schimba acest lucru. Ar putea însemna că acum este o infracțiune să folosești Instagram, chiar și prin intermediul unui VPN. De asemenea, nu este clar dacă denumirea include WhatsApp.
Interzicerea acestei aplicații, cea mai populară aplicație de mesagerie din Rusia, ar separa cetățenii de lumea exterioară într-un mod cu adevărat profund.
Rusia a restricționat și Twitter. Rusia s-a confruntat cu izolarea internațională și sancțiuni economice stricte de la invadarea Ucrainei și a răspuns prin restricții asupra mijloacelor de răspândire a disidenței.
A adoptat legi care restricționează ceea ce poate fi raportat în țară – pedepsit cu ani lungi de închisoarea.
Una dintre puținele organizații de știri independente rămase din țară, ziarul Novaya Gazeta, și-a suspendat operațiunile în martie, după ce a primit avertismente de la organul de control al presei din Rusia.
Un număr de jurnalişti internaţionali de mare profil, inclusiv corespondenţii BBC News Clive Myrie, Orla Guerin şi Nick Robinson, au fost, de asemenea, interzişi să lucreze în Rusia.
Sursa: www.bbc.com