Război în parcul industrial din Valea Ţerovei, pentru fierul vechi din UCMR
Articol editat de Mirabela Afronie, 18 martie 2014, 14:09 / actualizat: 18 martie 2014, 16:13
Furtul de fier vechi nu mai e demult o noutate în municipiul Reşiţa, zona predilectă fiind combinatul TMK şi UCMR. O pană de curent din noapte de 15 martie a adus din nou în atenţia autorităţilor această îndeletnicire. Zona de blocuri Mociur, locuită în principal de cetăţeni de etnie rromă, este una dintre cele mai rău famate zone ale municipiului de pe Bârzava. Furturi de energie electrică, persoane care locuiesc fără forme legale, scandaluri bătăi, sunt doar câteva dintre evenimentele intrate în cotidian în această parte de oraş.
O pană de curent i-a determinat pe o parte a celor ce locuiesc în zonă să pătrundă pe raza parcului industrial din Valea Ţerovei, pentru a ajunge în zona Mociur a UCMR. Astfel de incursiuni nu sunt o noutate, confirmă reprezentantul firmei care asigură paza parcului, Costică Bulubaşa:
„E un adevărat război. Firma care a fost înaintea noastră a avut maşina avariată, geamurile sparte. Copii şi femeile vin cu plasele cu pietre şi cei mari le aruncă. Vor să ajungă la UCMR trecând prin parcul industrial şi nu odată colegii mei au fost loviţi cu pietre de agresori”.
Astfel de incursiuni se soldează aproape de fiecare dată cu scandaluri, bătăi cu forţele de ordine şi intervenţii ale jandarmilor şi mascaţilor. Primăria Reşiţa a convocat astăzi Instituţia Prefectului, Garda de mediu, Poliţia locală şi cea municipală pentru a investiga incidentul petrecut zilele trecute şi a găsi soluţii de preîntâmpinare a altora de acest gen, afirmă reprezentantul municipalităţii, directorul Valeria Bilţ:
„Îi vom identifica pe cei care au comis distrugerile şi scandalul la sfârşitul săptămânii trecute şi prima măsură va fi anularea contractelor de închiriere a locuinţelor din zona Mociur”.
Locatarii din blocurile aflate în imediata vecinătate a parcului industrial susţin că nu ei sunt răspunzători pentru degradarea gardului împrejmuitor:
„Avem dovezi că cei de la firma de pază au venit şi au luat gardul. Ba mai mult tot ei sunt cei care au dat plasa la o parte pentru a avea acces în parc, prin Mociur, să nu mai ocolească până pe Ţerovei”, afirmă un cetăţean din zonă.
Fierul vechi reprezintă pentru unii o sursă de îmbogăţire rapidă şi uşoară, în timp ce pentru alţii e doar un mod de a supravieţui. Numărul mare de centre de colectare din municipiul Reşiţa şi din împrejurimi denotă faptul că vânzarea fierului vechi rămâne o afacere. Problema este … pentru cine.
(Dan Agache)