[AUDIO-FOTO] Cornelia Fetea – simbol viu al foştilor deţinuţi politici din Caraş-Severin, cetăţean de onoare al judeţului
Preşedintele Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici din România, filiala Caraş-Severin, Cornelia Fetea din Oraviţa, este cel mai proaspăt cetăţean de onoare al judeţului. Titlul i-a fost conferit într-un cadru festiv vineri, 9 septembrie de preşedintele Consiliului Judeţean, Romeo Dunca.
Articol editat de Gerhard Chwoika, 9 septembrie 2022, 16:59 / actualizat: 9 septembrie 2022, 22:21
Cornelia Maria Fetea, personalitate marcantă a judeţului, face parte din galeria celor mai importanţi oameni care și-au dedicat întreaga activitate din cadrul Asociației Foștilor Deținuți Politici din România pentru a păstra vie memoria celor care au scris istorie în Banat şi în ţară. Într-un cadru festiv președintele Consiliului Județean Caraș-Severin, Romeo Dunca, i-a înmânat astăzi diploma de cetăţean de onoare al județului:
„Un eveniment important pentru județ, important pentru istorie, important pentru oameni, important pentru tineri, să nu uite și să ia, să citească și să înțeleagă ce s-a întâmplat și cât au suferit oamenii pentru ca noi astăzi să putem să trăim acest sentiment de libertate. Mă bucur că am fost printre cei care am făcut eforturi pentru ca acest eveniment să se întâmple, ca această recunoaștere față de suferință, noi să venim și să o notăm, să o punctăm, să știm că ea va rămâne pentru totdeauna. Și mă bucur că am fost cel care am și înmânat diploma de onoare doamnei Cornelia Maria Fetea„.
Cornelia Fetea a fost susţinută şi de la nivel central de senatorul Ion Marcel Vela, prezent la eveniment:
„Este un moment important pentru tot județul Caraș-Severin și pentru Banatul de munte. Facem ceea ce trebuie pentru un erou al României și prin dumneaei omagiem și apreciem toți colegii din această asociație, pentru că deportații au suferit foarte mult, iar doamna Cornelia Fetea este simbolul acestui sacrificiu și al acestei jertfe, motiv pentru care, ca participant, îmi exprim și bucuria și respectul și mulțumirea pentru Consiliul Județean, că ceea ce am promis în 18 iunie la Oravița, s-a materializat printr-un gest extraordinar de recunoștință, apreciere, omagiere şi respect pentru un om care a suferit foarte mult„.
Vizibil impresionată, Cornelia Fetea a mărturisit pentru Radio Reşiţa:
„Mă onorează acest titlu și mă motivează să continui și să fac mai departe. Să duc proiectele atât pentru noi, cât și pentru urmașii noștri. Pentru neuitare am iertat, dar nu trebuie să uităm, istoria trebuie să fie adevărată, să nu fie trunchiată, că altfel e o poveste fără de preț, dacă nu e şi pătrunsă de adevăr. Copilăria noastră a fost frântă, furată, destine frânte, familii distruse. Am crescut în sărăcie, în foame, în frig, lipsă de apă. Mulțumesc tuturor celor care s-au gândit să-mi acorde acest titlu. Consider că acest titlu este nu numai al meu ci și al membrilor din asociația mea, a comitetului care împreună de ani de zile ne străduim să facem pentru membrii noștri și pentru urmașii noștri. Aș ruga să vină în continuare copiii noștri, care văd că să eschivează, ar trebui să vină, să fie alături de noi, să continue istoria, nu doar să ceară drepturi„.
În cadrul festivităţii de decernare, senatorul Ion Marcel Vela a propus preşedintelui Consiliului Judeţean, Romeo Dunca, ca în viitorul apropiat, să îi fie decernat acelaşi titlu şi ultimului deţinut politic al Banatului de Munte, Nicolae Ciurică din Teregova.