Ascultă Radio România Reșița Live

Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii şi Irlandei de Nord a murit

Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii a murit azi, 8 septembrie 2022, la vârsta de 96 de ani. Medicii săi au devenit îngrijorați cu privire la starea ei de sănătate, joi, 8 septembrie, după o evaluare amănunțită, și au recomandat ca ea să rămână sub supraveghere medicală permanentă la Castelul Balmoral din Scoția.

Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii şi Irlandei de Nord a murit

Articol editat de Valentina Adam, 9 septembrie 2022, 11:50

……………………..

În cele şapte decenii de domnie, Elisabeta a II-a a fost martoră a unor mari evenimente, de la greutăţile postbelice şi până la pandemia de COVID-19, însă ea a ştiut să se adapteze schimbărilor momentului, precum despărţirea prinţilor de Wales din celebrul „annus horribilis” 1992, moartea prinţesei Diana în 1997, precum şi provocărilor aduse de vremurile actuale, notează experţii în istoria casei regale britanice.

Mamă a patru copii – Charles, Anne, Andrew şi Edward – şi având opt nepoţi şi 12 strănepoţi, Elisabeta a II-a a avut în subordinea ei 15 prim-miniştri, de la Winston Churchill şi până la Liz Truss, noul prim-ministru al Marii Britanii.

Este cea mai lungă domnie din istoria Marii Britanii, mai lungă decât cea a reginei Victoria. Iar ea a fost martora unor schimbări uriaşe în timpul domniei sale, de la sfârşitul Imperiului britanic şi până la intrarea şi ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană. Aşa cum se întâmplă, perioada sa de domnie a avut suişuri şi coborâşuri„, a declarat Robert Hazell, expert constituţional la University College London (UCL).

Regina Elisabeta a II-a (Elizabeth Alexandra Mary de Winsdor) s-a născut la 21 aprilie 1926, la Londra, fiind fiica Prinţului Albert, Duce de York, viitorul rege George al VI-lea, cel de-al doilea fiu al Regelui George al V-lea şi al Reginei Mary, şi a Elisabetei Bowes-Lion, Ducesă de York. Regina Elisabeta a II-a este şeful Casei de Windsor, Casa Regală a Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord. Regele George al V-lea a schimbat printr-o proclamaţie regală la 17 iulie 1917, numele german al dinastiei Saxa-Coburg şi Gotha cu cel de Windsor, în contextul creat de Primul Război Mondial.

Atât Prinţesa Elisabeta, cât şi sora sa mai mică, Prinţesa Margareta (1930-2002), au studiat acasă, sub supravegherea Reginei Mamă (1900-2002) şi a guvernantei. Cursurile şcolare cuprindeau franceza, matematica, istoria, dar şi lecţii de dans, muzică şi artă, echitaţie.

În 1936, cursul vieţii Prinţesei Elisabeta avea să se schimbe odată cu moartea suveranului George al V-lea, bunicul său de care era foarte apropiată. În decembrie 1936, după abdicarea fratelui său, Eduard al VIII-lea, Ducele Albert de York a fost proclamat rege sub numele de George al VI-lea. După ce tatăl său a urcat pe tron, Prinţesa Elisabeta a devenit moştenitoare a tronului având titlul de Alteţa Sa Regală Prinţesa Elisabeta.

În momentul declanşării celui de-Al Doilea Război Mondial, Prinţesa Elisabeta, în vârstă de 13 ani, împreună cu sora sa, Prinţesa Margareta, au fost trimise la Castelul Windsor. De aici, viitoarea regină a susţinut primul său discurs transmis pe calea undelor, în care îi încuraja pe copiii britanici, spunându-le: ”…şi la sfârşit vom fi toţi bine; căci Dumnezeu va avea grijă de noi şi ne va aduce victoria şi pacea”.

Numită colonel, şef al Gărzii de Grenadieri de către tatăl său, Elisabeta şi-a făcut prima apariţie publică în 1942, inspectând trupele. A început să-şi însoţească părinţii, în vizitele oficiale, pe care aceştia le efectuau în ţară. În 1945, Prinţesa Elisabeta s-a alăturat Serviciului Teritorial Auxiliar, învăţând să devină un bun şofer şi mecanic. Chiar dacă munca sa de voluntariat a durat doar câteva luni, această perioadă i-a dezvăluit tinerei prinţese o lume diferită faţă de cea regală. O altă experienţă, pe care a trăit-o, a fost aceea când Elisabeta şi sora sa Margareta s-au amestecat printre oamenii care sărbătoreau Ziua Victoriei (8 mai 1945), care a marcat încheierea celui de-Al doilea Război Mondial.

Prinţesa Elisabeta l-a întâlnit pe Philip Mountbatten, fiul Prinţului Andrew al Greciei şi stră-strănepot al Reginei Victoria, pe când avea doar 13 ani. Cei doi au ţinut legătura, devenind peste ani îndrăgostiţi. Prinţul Philip şi-a efectuat serviciul militar în Marina Britanică.

Căsătoria cu Prinţul Philip Mountbatten a avut loc la 20 noiembrie 1947, la Westminster Abbey din Londra. Prinţul Philip a devenit în urma căsătoriei, Duce de Edinburgh. Cei doi vor avea patru copii: Prinţul Charles de Wales, moştenitorul tronului (14 noiembrie 1948), Prinţesa Anne (1950), Prinţul Andrew (1960) şi Prinţul Edward (1964).

Regele George al VI-lea a murit la 6 februarie 1952, iar Elisabeta a fost proclamată suverană a Marii Britanii, sub numele de Elisabeta a II-a. Încoronarea oficială a avut loc la Westminster Abbey la 2 iunie 1953, iar ceremonia a fost condusă de Geoffrey Fisher, arhiepiscop de Canterbury. Întreaga ceremonie a fost transmisă la radio, însă, pentru prima oară a fost transmisă la televizor în întreaga lume. Reşedinţa principală a monarhilor britanici este Palatul Buckingham din Londra.

În discursul de acceptare, rostit la 8 februarie 1952, în fața membrilor Consiliului privat întrunit la Palatul St. James, suverana spunea: „Inima mea este atât de plină de emoții, încât nu vă pot spune altceva în acest moment decât că voi munci fără răgaz, așa cum a făcut tatăl meu de‑a lungul domniei sale, să susțin un sistem constituțional de guvernare și să contribui la creșterea fericirii și bunăstării popoarelor mele, răspândite în aproape toată lumea. Știu că, în determinarea mea de a urma luminosul său exemplu de slujire și devotament, voi găsi inspirație în loialitatea și afecțiunea tuturor celor cărora am fost chemată să le devin regină, precum și în sfaturile parlamentarilor lor aleși. Îl rog pe Dumnezeu să mă ajute să mă achit cu demnitate de această grea sarcină care îmi revine atât de timpuriu în viața mea.”

În momentul, în care Principesa Elisabeta a devenit regină, Marea Britanie era, încă, un imperiu impresionant, format din dominioane şi dependenţe. În anii 1950 şi 1960, multe dintre aceste posesiuni şi-au declarat independenţa, Imperiul Britanic devenind Commonwealth of Nations. În 1953, Regina şi soţul său au plecat într-un turneu care a durat şase luni, în care au vizitat 13 ţări. A devenit primul monarh care a vizita Australia şi Noua Zeelandă. În 1957 a făcut o vizită de stat în SUA, în cadrul căreia s-a adresat Adunării Generale a ONU în numele Commonwealth-ului. Totodată, a fost primul monarh care a deschis o sesiune parlamentară, respectiv cea a Parlamentului canadian.

De-a lungul anilor 1970 şi 1980, Regina Elisabeta a continuat să călătorească. În 1973, a participat la Conferinţa Commonwealth-ului de la Ottawa, Canada şi, în 1976, a călătorit în Statele Unite ale Americii. O săptămână mai târziu, Majestatea Sa se afla în Montreal, Canada, unde a deschis Jocurile Olimpice de Vară. În 1979, suverana a călătorit în Kuweit, Bahrain, Arabia Saudită, Qatar, Emiratele Arabe Unite şi Oman, o vizită care a atras atenţia şi respectul la nivel internaţional.

În 1977, a avut loc Jubileul de Argint, respectiv 25 de ani de la ascensiunea sa pe tron, în 2002 a fost aniversat Jubileul de Aur şi în 2012, Jubileul de Diamant, marcând 60 de ani de domnie. Evenimentele au fost prilejuri de reflecţie, de trecere în revistă a principalelor momente din istoria statului britanic. Majestatea Sa şi-a serbat Nunta de Argint în 1972, Nunta de Aur în 1997 şi Nunta de Diamant în 2007.

În 2011 a întreprins o vizită istorică în Republica Irlanda, fiind prima vizită a unui monarh britanic din 1911.

Majestatea sa s-a aflat în prim-plan, în 2012, în momentul în care a primit flacăra olimpică la Castelul Windsor, pe 10 iulie, dar şi în momentul deschiderii celei de-a 30-a ediţii a Jocurilor Olimpice de Vară, pe 27 iulie, care a avut loc în cadrul unui grandios show pus în scenă de regizorul Danny Boyle, pe Stadionul Olimpic din Londra.

În anii domniei, Elisabeta a II-a s-a confruntat cu numeroase provocări, de la criza Suezului, la războiul pentru Insulele Falkland, la inflaţie, greve, apartenenţa şi apoi retragerea din Uniunea Europeană, recesiune, terorism, divorţurile din familia regală, Războiul Rece, căderea comunismului în centrul şi estul Europei, războaiele din Vietnam, Afganistan sau Irak.

Regina Elisabeta a II-a, are, pe lângă îndatoririle regale şi numeroase activităţi filantropice, programe cu scop educativ sau social, punând însă în centrul preocupărilor sale identitatea naţională, unitatea şi stabilitatea Regatului Unit.

În anul 2016, cu prilejul aniversării a 90 de ani de la naşterea reginei, au fost organizate expoziţii axate pe piese din garderoba impresionantă a suveranei britanice, cu care a impresionat lumea la fiecare apariţie publică.

Despre vestimentaţia suveranie, se spune că fustele ei au un tiv construit cu foarte mare atenție tocmai pentru ca acestea să nu se ridice în timpul unei rafale de vânt. De asemenea, manșetele sunt generos tăiate pentru a facilita renumitul său gest pe care îl face cu mâna atunci când trece printr-o mulțime.

În 2017, cu ocazia aniversării zilei sale de naştere, regina Elisabeta a II-a a decorat o serie de personalităţi britanice, printre care Sir Paul McCartney, scriitoarea JK Rowling, comicul scoţian Billy Connolly, cântăreţul Ed Sheeran.

La 20 noiembrie 2017, împlinirea a 70 de ani de la căsătoria reginei Elisabeta a II-a cu prinţul Philip, primul cuplu din istoria monarhiei din Marea Britanie care îşi celebrează nunta de platină, a fost marcată de clopotele catedralei Westminster, care au bătut timp de peste trei ore. Suverana britanică a sărbătorit, totodată, şi jubileul de safir, respectiv împlinirea a 65 de ani de domnie.

La începutul anului 2018, suverana Marii Britanii a avut o apariţie surpriză la Săptămâna Modei de la Londra, unde a urmărit din primul rând o prezentare a designerului Richard Quinn.

La 9 aprilie 2021, soţul său, prinţul consort Philip a încetat din viaţă la vârsta de 99 de ani. Regina a decretat opt zile de doliu naţional iar funeraliile au avut loc la 17 aprilie, ducele de Edinburgh fiind înmormântat la Capela St. George de la Castelul Windsor.

În februarie 2022, suverana britanică a fost testată pozitiv cu noul coronavirus şi a prezentat doar simptome uşoare, asemănătoare unei răceli. Suverana s-a însănătoşit la scurt timp şi a putut să îl primească în audienţă pe prim-ministrul Canadei, Justin Trudeau.

La 29 martie 2022, regina Elisabeta a II-a a apărut în public, prima dată de la moartea celui care i-a fost alături timp de 73 de ani, când a participat la ceremonia religioasă organizată în memoria soţului ei, prinţul Philip.

În aceeaşi perioadă, Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii a declarat că viaţa ei va rămâne pentru totdeauna dedicată serviciului public, într-un mesaj care marcha Ziua Commonwealth, după ce suverana de 95 de ani a fost nevoită să îşi anuleze participarea la o slujbă religioasă ce marcha această sărbătoare.

În mai 2022, Regina Elisabeta a II-a a fost absentă de la discursul tronului în Parlament, ceremonie solemnă în democraţia britanică, şi a fost înlocuită de prinţul Charles, după ce a invocat „probleme de mobilitate”. Era pentru prima oară în ultimii 60 de ani când regina, în vârstă de 96 de ani, nu a citit discursul tronului, scris de guvern pentru a-şi prezenta priorităţile. Era, de asemenea, pentru prima oară când prinţul Charles, moştenitorul coroanei, a înlocuit-o pe suverană.

Ultima apariție a Reginei Elisabeta a II-a a fost la 6 septembrie 2022, la Castelul Balmoral din Scoția, la întâlnirea cu Liz Truss, pentru numirea acesteia în funcția de prim-ministru al Guvernului Regatului Unit.

Regina este cea mai celebră dintre cei „fără acte”, ea neavând niciun act de identitate. Este și singura persoană din regat autorizată să conducă fără permis, conducând adesea prea repede, dar cu mare plăcere, pe drumurile forestiere scoțiene, la volanul unui Land Rover, în vreme ce limuzina ei Bentley din 2002 nu depășește 14 km/h viteza de paradă. Elisabeta a II-a a făcut mai bine de 1000 de vizite oficiale în peste 100 de țări, iar în 2014, când Majestatea Sa și‑a deschis propriul cont de Twitter, a înregistrat aproape instantaneu 2 milioane de urmăritori.

De-a lungul domniei sale, ea a fost reprezentată de 15 prim-miniştri, iar la conducerea Statelor Unite ale Americii s-au succedat 14 preşedinţi, suverana britanică întâlnindu-i pe toţi, cu excepţia lui Lyndon Johnson.

Regele Mihai I al României a fost văr de gradul al treilea cu Regina Elisabeta a II-a Marii Britanii, iar cei doi s-au afişat împreună în public ori de câte ori au avut ocazia, inclusiv la aniversarea a 60 de ani de la urcarea pe tron a suveranei, când fotografia de grup îl înfăţişa pe Regele Mihai aşezat imediat alături de regină.

Una dintre marile pasiuni ale Reginei Elisabeta este echitația, un sport pe care îl practica de fiecare dată când avea ocazia.

Extraordinara viață a reginei Elisabeta a II-a, de la copila prințesă la simbol al monarhiei, este înfățișată prin filmări de arhivă și interviuri cu experți, în documentarul „Viața maiestuoasă a reginei Elisabeta a II-a”, o producţie Netflix, 2013, cu o durată de 1 oră şi 34 de minute.

După ce a doborât recordul de longevitate al bunicii sale regina Victoria, în 2015, regina Elizabeta a II-a Marii Britanii l-a depăşit pe 13 iunie 2022 pe regele Thailandei, Rama IX, care a domnit din 1946 până în 2016, timp de 70 de ani, 4 luni şi 4 zile.

Regina Elisabeta a II-a este, aşadar, cel mai vârstnic monarh din lume şi suveranul cu cea mai îndelungată domnie din istoria Marii Britanii, şi al doilea din istoria documentată a lumii, după Ludovic al XIV-lea al Franței – „regele Soare”, care a devenit rege la vârsta de 4 ani şi a domnit 72 de ani și 110 zile, între anii 1643 și 1715.

Foto: Instagram/The Royal Family, Facebook, Agerpres, Historya

Etichete:
Germania îşi înăspreşte măsurile împotriva imigraţiei introducând controale la toate frontierele terestre, timp de şase luni
Internațional marți, 10 septembrie 2024, 07:19

Germania îşi înăspreşte măsurile împotriva imigraţiei introducând controale la toate frontierele terestre, timp de şase luni

Germania a anunţat luni că introduce controale la toate frontierele sale, pentru a lupta astfel împotriva imigraţiei ilegale, care a redevenit un...

Germania îşi înăspreşte măsurile împotriva imigraţiei introducând controale la toate frontierele terestre, timp de şase luni
Primăria din Madrid interzice trotinetele electrice de închiriat
Internațional joi, 5 septembrie 2024, 19:27

Primăria din Madrid interzice trotinetele electrice de închiriat

Primăria din Madrid a anunţat joi interzicerea circulaţiei trotinetelor electrice de închiriat, din cauza riscurilor pentru siguranţa pietonilor...

Primăria din Madrid interzice trotinetele electrice de închiriat
Ucraina a lansat un atac cu drone asupra Moscovei şi a altor regiuni ruse 
Internațional duminică, 1 septembrie 2024, 09:09

Ucraina a lansat un atac cu drone asupra Moscovei şi a altor regiuni ruse 

Ucraina a lansat un atac cu drone împotriva Moscovei şi a altor regiuni ruse în noaptea de sâmbătă spre duminică, au declarat oficiali ruşi,...

Ucraina a lansat un atac cu drone asupra Moscovei şi a altor regiuni ruse 
Mpox: aproape un milion de doze de vaccin aşteptate în Africa
Internațional joi, 29 august 2024, 09:13

Mpox: aproape un milion de doze de vaccin aşteptate în Africa

Aproape un milion de doze de vaccin împotriva mpox sunt aşteptate în Africa, epicentrul unei recrudescenţe a acestui virus, a declarat miercuri...

Mpox: aproape un milion de doze de vaccin aşteptate în Africa
Internațional sâmbătă, 24 august 2024, 09:52

Germania: trei morţi şi cinci răniţi, într-un atac cu cuţitul la un festival din oraşul Solingen

Trei persoane au fost ucise şi cel puţin cinci au fost grav rănite într-un atac cu cuţitul comis vineri seara la un festival din oraşul...

Germania: trei morţi şi cinci răniţi, într-un atac cu cuţitul la un festival din oraşul Solingen
Internațional miercuri, 21 august 2024, 07:00

Franţa a deschis deja 232 de centre de vaccinare împotriva mpox (guvern)

În Franţa, 232 de centre de vaccinare ”sunt deja deschise” pentru a face faţă unei eventuale epidemii de mpox, a declarat marţi...

Franţa a deschis deja 232 de centre de vaccinare împotriva mpox (guvern)
Internațional duminică, 18 august 2024, 14:12

Emmanuel Macron aduce un omagiu memoriei lui Alain Delon, un ”monument francez” cu ”roluri legendare”

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a adus duminică un omagiu ”monumentului francez” Alain Delon, decedat la vârsta de 88 de ani,...

Emmanuel Macron aduce un omagiu memoriei lui Alain Delon, un ”monument francez” cu ”roluri legendare”
Internațional luni, 12 august 2024, 10:30

Incendii în Grecia: Ordine de evacuare pentru mai multe localităţi din apropiere de Atena

Protecţia Civilă elenă a ordonat luni evacuarea mai multor localităţi de la periferia nord-estică a Atenei, ameninţate de un incendiu violent...

Incendii în Grecia: Ordine de evacuare pentru mai multe localităţi din apropiere de Atena