Două producții ale Teatrului Național Radiofonic în competiția oficială pentru Prix Italia 2022
Producțiile de teatru radiofonic Anii ’60 de Ema Stere, în regia lui Mihnea Chelaru, și Solaris, după Stanisław Lem, adaptare liberă și regie de Ilinca Stihi, se află în competiția oficială a secțiunii Radio Drama la prestigiosul concurs internațional Prix Italia, dedicat producțiilor media.
Articol editat de Valentina Adam, 6 septembrie 2022, 11:14
A 74-a ediție a Prix Italia se va desfășura anul acesta la Bari, în perioada 4-8 octombrie 2022. Organizatorii anunță că s-au înscris în concurs un număr record de 321 producții la cele trei categorii – radio, tv, web –, din care 94 la categoria Radio. Producțiile din competiția oficială provin de la 83 de radiouri publice din 50 de țări din întreaga lume. Se remarcă, față de anul 2021, o creștere a producțiilor înscrise cu 35%, și a producătorilor și țărilor participante cu 50%.
Cele trei categorii de concurs sunt divizate în trei secțiuni, astfel se vor acorda 9 premii unice pentru fiecare secțiune în parte. Categoria Radio va recompensa cu câte un premiu unic producțiile de radio drama, documentar și muzică. Festivalul acordă și trei premii speciale: un Premiu special al președintelui Italiei, un premiu special al juriului de studenți și premiul special SIGNIS, ales dintre toate documentarele TV înscrise. Premiile sunt decise de jurii specializate pe categorii, compuse din personalități de renume internațional.
Sustenabilitatea, în toate formele sale, e tema acestei ediții a festivalului, inspirată de urgența problemelor cu care se confruntă omenirea. Această temă a generat anul acesta și un nou premiu special, IFAD – Copeam Special Award, dedicat sustenabilității. Premiul va fi acordat celui mai bun program care reflectă problemele comunităților rurale din țările în curs de dezvoltare, cum sunt securitatea alimentară, statutul femeilor, șomajul în rândul tinerilor, impactul COVID-19, schimbările climatice, amenințarea biodiversității, sărăcia, migrația și conflictele.
Concursul Prix Italia, înființat de RAI în 1948, s-a dorit o punte multiculturală de legătură între țările Europei fracturate ideologic între capitalism și comunism, după al Doilea Război Mondial. De-a lungul deceniilor, concursul a cultivat spiritul creativității și inovației, invitând artiștii și intelectualii să se dedice creației de radio și televiziune. În ultimii ani, sincron cu înmulțirea canalelor de comunicare, Prix Italia s-a deschis și spre creativitatea în media, stimulând cu premii creația pentru web. Prix Italia este un festival itinerant, fiecare ediție fiind găzduită de o altă localitate, cu scopul de a pune în valoare regiuni și comunități, pentru a le stimula dinamica culturală. Ediția 2022 a Prix Italia se va desfășura în sudul Italiei, la Bari, o regiune cu un bogat patrimoniu cultural și istoric.
Anii ’60 comentează naufragiul primei generații de tineri decuplați de la lumea liberă, în anii consolidării regimului comunist în România. Iar cu adaptarea liberă a celebrului roman Solaris (coproducție realizată cu Institutul Polonez din București), Ilinca Stihi ridică o serie de întrebări provocate de relectura romanului, la 60 de ani de la apariția lui. Cât din realitatea percepută este doar proiecția minții umane; ce s-ar întâmpla dacă lumea vizibilă ar fi reflexia gândurilor noastre în oglinzi deformate, condamnați să retrăim la nesfârșit aceleași tragedii, ca într-o actualizare a rătăcirii prin Infernul dantesc? Participarea celor două producții Radio România în competiția oficială Prix Italia reconfirmă poziția Radio România printre cei mai valoroși producători de teatru radiofonic pe plan internațional.
Anii ’60 de Ema Stere, adaptarea radiofonică Mihnea Chelaru. În distribuție: Daniel Badale, Constantin Cojocaru, Gavril Pătru, Ioan Grosu, Coca Bloos, Rodica Mandache, Virginia Rogin, Petru Lupu, Gheorghe Arcudean, Violeta Berbiuc, Julieana Drăghici. Asistent regie: Janina Dicu. Înregistrări de teren: Bogdan Dumitrescu și Marius Țoghină. Inginer de sunet: Mădălin Cristescu. Regia muzicală: Andrei Miricescu. Redactor: Oana Cristea Grigorescu. Regia artistică: Mihnea Chelaru.
Solaris de Stanisław Lem, scenariu radiofonic de Ilinca Stihi, cu inserții din poeme de Halina Poświatowska. Traducerea: Sabra Daici și Ilinca Stihi. În distribuție: Mădălina Anea, Tudor Aron Istodor, Emilian Oprea, Gabriel Costin, Radu Bânzaru, Marcela Roibu, Costin Toma Dârțu. Regia de studio: Milica Creiniceanu. Asistența tehnică: Marius Țoghină. Sound design: Tom Brânduș. Muzica originală: Cristian Lolea. Redactor: Oana Cristea Grigorescu. Regia artistică: Ilinca Stihi. Spectacol realizat în parteneriat cu Institutul Polonez Bucureșt