Amânarea restituirii taxei auto provoacă nemulţumiri
Purtător de cuvânt al Direcţiei de Finanţe Publice Arad, Călin Arusti:
Articol editat de Mirabela Afronie, 17 martie 2014, 13:57
Pentru că nu-şi pot recupera taxa auto zeci de arădeni nemulţumiţi se adresează zilnic Direcţiei Finanţelor Publice. Aceştia au de recuperat peste 46 de milioane de lei. În acest sens pe rol se află 9.500 de procese de recuperare a taxei auto. Călin Arusti, purtător de cuvânt al Direcţiei de Finanţe Publice Arad i-a declarat corespondentului nostru Ioan Suciu că plăţile sunt deocamdată sistate, până la apariţia unor clarificări, care trebuie să fie emise de Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice şi Ministerul de Finanţe. Ordonanţa nr. 8 din 26 februarie 2014 prevede amânarea timp de cinci ani pentru punerea în aplicare a hotărârilor judecătoreşti definitive cu privire la restituirea taxei auto. În condiţiile în care, până în momentul de faţă procedura de restituire a taxei auto este blocată, nu au fost intentate încă procese. (Ioan Suciu)
Purtător de cuvânt al Direcţiei de Finanţe Publice Arad, Călin Arusti:
“În urma deciziei Curţii de Justiţie a Uniunii Europene, care a stabilit definitiv ca taxa introdusă de Guvernul Boc, în 3 februarie 2012 – cred că era cu câteva zile înainte să îşi dea demisia premierul Boc – este neeuropeană, avem de dat banii oamenilor înapoi. În funcţie de toate restricţiile şi toate posibilităţile bugetare, o să dăm banii înapoi, să vedem cum şi în cât timp facem acest lucru”, a spus Victor Ponta la începutul şedintei de miercuri a Executivului.
Ce acte trebuie depuse la instanţele de judecată:
– Contractul de vânzare-cumpărare a autovehiculului;
– Copie după cartea de identitate a maşinii, cu prezentarea originalului în instanţă;
– Decizia de impunere a plăţii taxei de poluare eliberate de Administraţia Financiară;
– Dovada plăţii taxei de poluare. Pentru a putea demara procesul împotriva statului trebuie să mai achitaţi la judecătorie o taxă de timbru. Aceasta este de 10% din valoarea taxei de poluare a cărei restituire se solicită, dar nu trebuie să depăşească 300 de lei.
Începând cu 15 martie 2014, taxa auto iese din schemă şi intră timbrul de mediu, care trebuie plătit de cei care-şi înregistrează maşinile second-hand.
Sursa foto: glsa.ro