Ascultă Radio România Reșița Live

Dansul Românesc – element de identitate naţională

Dincolo de granițele care, din păcate, încă ne separă, ne unesc întotdeauna graiul, portul și tradițiile

Dansul Românesc – element de identitate naţională

Articol editat de Valentina Adam, 1 septembrie 2022, 07:13

Asociația de interes obştesc ,,Românii Independenți din Serbia” (RIS), în colaborare cu Ansamblul folcloric ,,Junii Timişului” din Timişoara, au susținut spectacolul folcloric ,,Dansul Românesc Element de Identitate Naţională”, în zilele de 9, 11 şi 12 august, în Sala Festivă a Hotelului Vetrenjača din Vârşet, acolo unde au avut loc spectacolele folclorice. La inaugurarea festivă a programului, din ziua de 9 august, au participat și au luat cuvântul oameni de seamă ai culturii românești. Printre cei prezenți se numără și persoane importante, reprezentanți ai unor instituții, precum: Excelența Sa Gheorghe Dinu, consul general al României la Vârșeț, Daniel Magdu, președintele Consiliului Național al Minorității Naționale Române, Stevan Mihailov, președintele Departamentului de Informare al Consiliului Național Român, dr. Dorinel Stan, președintele Asociației de interes obştesc ,,Românii Independenți din Serbia”,  dr.Traian Căcina, membru în Consiliul Executivul al oraşului Vârşeţ, responsabil pentru Cultură, Silvia Fechete, primar al comunei Oltec, România, Camelia-Elena Micicoi, consilier al județului Timiș, Adela Popa Marincu, șefa cabinetului de cultură, sport și minorități, în cadrul Consiliului Județean Timiș și mulți alții.

Cristi Moroșan, solist vocal, a dat startul petrecerii, dar înainte de toate, a adresat câteva cuvinte de mulțumire:

,,Ne bucurăm că sunteți alături de noi, la acest eveniment intitulat: Dansul Românesc Element de Identitate Naţională, proiect finanțat de către Consiliul Judeţean Timiş, implementat de Ansamblul ,,Junii Timişului” din Timişoara, în colaborare cu Asociația „Românii Independenți din Serbia”, prin reprezentantul dumnealor, dr. Dorinel Stan. Pe această cale aducem mulțumiri consulului general la Vârșeț,  Ghorghe Dinu, îl salutăm și pe Daniel Magdu, președinte CNMNR, care, amândoi, ne onorează cu prezența, precum și Consiliul Județean Timiș, prin intermediul Adelei Popa Marincu. Suntem bucuroși să o avem din nou alături pe primarul comunei Oltec, județul Timiș, Silvia Fechete, dânsa fiind un mare susținător al ansamblului nostru, și desigur, susținerea și prezența dânsei ne bucură și ne onorează. Suntem recunoscători și mulțumim presei locale, din Banatul sârbesc, partenerilor media, Tv Timișoara. Mulțumim managerului acestei locații care ne găzduiește și, nu în ultimul rând, lui Daniel Schein, un om cu multă dragoste pentru folclor și oameni, prietenul și managerul Ansamblului ,,Junii Timișului”, din Timișoara.” 

În deschiderea programului s-a adresat celor prezenți, președintele Asociației ,,Românii Independenți din Serbia”, dr. Dorinel Stan, organizatorul evenimentului, susținătorul și puntea de legătură dintre cele două țări. În cadrul acestui evenimet, a salutat prezența tuturor, a adus cuvinte de mulțumire și a subliniat importanța acestui eveniment: „Pentru noi este foarte important ca să ne păstrăm, să cultivăm datinile, obiceiurile, tradiția, folclorul, portul popular. De aceea acest gen de proiecte, pentru noi, dar și pentru generația tânără, sunt foarte importante, astfel se instruiesc să meargă pe pașii predecesorilor noștri. În altă ordine de idei, vă doresc o seară plăcută, cu cântec și voie bună.”

O manifestare, care nu a mai fost până acum

Excelența Sa Gheorghe Dinu, consul general al României la Vârșeț, s-a adresat oaspeților cu câteva cuvinte:

,,Sunt încântat să particip, la un fel de premieră, aici la noi, în Banatul sârbesc. O manifestare, de genul, care nu a mai fost până acum. Îi salut pe dragii noștri oaspeți, tinerii care au împlinit recent doi ani de zile de la înființarea ansamblului, juni ai Timișului. Vă mulțumesc pentru invitație și să ne simțim bine, să fim veseli, să petrecem și să mai facem astfel de manifestări.”

Adela Popa Marincu, șefa cabinetului de cultură, sport și minorități, în cadrul Consiliului Județean Timiș, a declarat următoarele:

,,Sunt onorată să mă aflu împreună cu voi și „Junii Timișului”. Un ansamblu minunat, care a răsărit precum pasărea Phoenix. Sunt extraordinari de buni, și sunt convinsă că vor deveni din ce în ce mai buni, pe măsură ce timpul va trece. Despre „Junii Timișului”, și despre ceea ce se întâmplă în această seară, vă spun că acest eveniment face parte dintr-o serie de proiecte susținute financiar de Consiliul Județean Timiș, pentru promovarea culturii tradiționale bănățene. Este vorba despre un proiect de promovare a dansului, portului și cântecului bănățean. Așa cum a spus și Excelența Sa, este o zi inedită. Eu vă mulțumesc pentru onoarea de a fi alături de voi, în această seară.”

Nimic nu este mai frumos, decât atunci când ne vedem copiii, tinerii și pe cei cei mai în vârstă, care duc peste hotare, ceea ce avem noi mai frumos: identitatea, obiceiurile și tradițiile

În continuarea programului de inaugurare a evenimentului, a vorbit primarul Silvia Fechete, o persoană foarte dedicată tradițiilor autohtone:

,,Bucuroasă că vă am aproape, salut Vârșețul, iar aceasta este o onoare că pot fi în fața dumneavoastă, pentru că iată, la astfel de evenimente contează munca a multor oameni. Știm cu toții zicala, omul sfințește locul, și cred că un astfel de efort arată ce înseamnă ambiția și perseverența. Nimic nu este mai frumos, decât atunci când ne vedem copiii, tinerii și pe cei mai în vârstă, care duc peste hotare sau acasă ceea ce avem noi mai frumos: identitatea, obiceiurile și tradițiile. Sunt mândră și mă înclin în fața dumneavoastră și a copiilor care sunt aici, prin efortul „Junii Timișului”, că pot să fiu martore la asemenea evenimente. Vă felicit, felicit Vârșețul și Consiliul Județean Timiș, care are o determinare prin care duce mai departe tot ceea ce însemnăm noi ca oameni.” 

Cornelia-Elena Micicoi a avut onoarea să salute prezența tuturor:

,,Bună seara, bănățenii mei făloși, așa cum se zice la noi, la Timișoara. Mă bucur foarte tare că suntem aici, la acest eveniment extraordinar, într-adevăr, am susținut, am finanțat, prin intermediul Consiliului Județean, dar meritul nostru este cel mai mic. Meritul cel mai mare este al oamenilor, care sunt implicați indirect, ca și Adela Popa Marincu, al acestor copii minunați, al ansamblului în sine și a dumneavoastră, care v-ați deschis ușa și sufletul pentru noi. Ne vom implica de fiecare dată cu finanțare și poate nu doar atât”.

Nu în ulimul rând, Daniel Magdu, președintele CNMNR, care a onorat evenimentul cu prezența sa, a declarat următoarele: „”Spectacolul face parte din proiectul „Dansul Românesc Element de Identitate Națională”, proiect care are ca principal obiectiv păstrarea, cultivarea și promovarea tradițiilor bănățene. Felicitări „Junii Timișului” pentru spectacolul deosebit, felicitări tuturor celor implicați în buna organizare.

Toate aceste lucruri, nu ar fi fost posibile, fără implicarea necondiționată, a managerului Daniel Constantin Schein, care este cel mai mare sprijin. După cum aflăm, Ansamblul Folcloric ,,Junii Timişului”, a fost înființat în data de 09.01.2020, la inițiativa a doi tineri care au fost dansatori într-un ansamblu de renume, din Timișoara. Tinerii, Diana și Sebastian, și-au propus să ducă mai departe tradiția, cântecul și jocul popular. Așadar, la rândul lor, au reușit să-l convingă și pe coregraful lor, Doru Vladu, să li se alăture, urmând ca în decurs de un an de zile, să instruiască tinerii din mediul rural și urban. Cei doi, au reușit în scurt timp, să formeze Ansamblul „Junii Timișului”, categoria de vârstă 14-25 de ani. Nu au renunțat o secundă la visul lor de a avea și o orchestră, iar acesta a devenit realitate. S-a format orchestra Ansamblului „Junii Timișului” condusă de Nyari Emeric, iar printre cei prezenți la eveniment amintim:

Taragot – Cosmin Golban

Sopran – Petre Nicorici

Dirijor – Nyari Emeric

Saxofon – Adi Suici și Casian Vlădescu

Acordeon – Cristi Ciortan

Seara magică au încununat-o și soliștii vocali, printre care, Florica Nicoli și Cristi Moroșan.

Evenimentul cultural inedit a fost susținut de Consulatul General al României la Vârşeţ, Consiliul Național al Minorităţii Naționale Române din Serbia (CNMNRS) şi Uniunea Românilor din Serbia (URS), Consiliul Judeţean Timiş prin Centrul de Cultură şi Artă, implementat de Asociația ,,Junii Timişului” din Timişoara. Evenimentul a fost urmărit de: TV Voivodina, TV Timișoara, CPE ,,Libertatea”, Radio Novi Sad, Radio Far și revista ,,Glasul Cerbiciei”.

Adriana PETROI

Controale mamografice gratuite la Novi Sad
Banatul Sârbesc miercuri, 23 octombrie 2024, 06:58

Controale mamografice gratuite la Novi Sad

În centrul oraşului Novi Sad are loc campania de mamografii gratuite pentru femei „Examinată, a supraviețuit”. Organizatorul controalelor...

Controale mamografice gratuite la Novi Sad
Serbia: a început oficial vaccinarea împotriva gripei sezoniere
Banatul Sârbesc luni, 7 octombrie 2024, 20:47

Serbia: a început oficial vaccinarea împotriva gripei sezoniere

În toate dispensarele sanitare din Serbia, luni, 7 octombrie, a început oficial vaccinarea împotriva gripei sezoniere. Sunt disponibile suficiente...

Serbia: a început oficial vaccinarea împotriva gripei sezoniere
În Serbia, Dunărea nu va depăși nivelul apărării împotriva inundațiilor
Banatul Sârbesc miercuri, 25 septembrie 2024, 10:13

În Serbia, Dunărea nu va depăși nivelul apărării împotriva inundațiilor

Ciclonul „Boris” a explodat peste Europa Centrală în urmă cu zece zile și a ridicat nivelul unor râuri la un maxim istoric. Deși Dunărea...

În Serbia, Dunărea nu va depăși nivelul apărării împotriva inundațiilor
Serbia reintroduce serviciul militar obligatoriu
Banatul Sârbesc vineri, 20 septembrie 2024, 23:19

Serbia reintroduce serviciul militar obligatoriu

Guvernul Serbiei a stabilit, vineri, reintroducerea serviciului militar obligatoriu, la care se renunţase în urmă cu 14 ani, a anunţat...

Serbia reintroduce serviciul militar obligatoriu
Banatul Sârbesc marți, 17 septembrie 2024, 15:45

Festivalul dovleacului de la Kikinda deschide, în acest sfârşit de săptămână, frontiera culinară şi culturală cu Serbia

Perioada 19-22 septembrie promite să fie una plină de distracție și bucurie în Kikinda, la vecinii din Banatul Sârbesc, deoarece orașul se...

Festivalul dovleacului de la Kikinda deschide, în acest sfârşit de săptămână, frontiera culinară şi culturală cu Serbia
Banatul Sârbesc duminică, 15 septembrie 2024, 09:12

Președintele Aleksandar Vucic vrea reintroducerea serviciului militar obligatoriu

Preşedintele sârb Aleksandar Vucic a anunţat sâmbătă că şi-a dat acordul pentru restabilirea serviciului militar obligatoriu în ţara sa,...

Președintele Aleksandar Vucic vrea reintroducerea serviciului militar obligatoriu
Banatul Sârbesc miercuri, 11 septembrie 2024, 20:12

Zilele culesului strugurilor, timp de 4 zile, la Vârşeţ

Cea de-a 66-a ediţie a Zilelor recoltei de la Vârșeț, denumită și Zilele culesului strugurilor sau așa cum îi spun localnicii...

Zilele culesului strugurilor, timp de 4 zile, la Vârşeţ
Banatul Sârbesc duminică, 8 septembrie 2024, 09:55

Kosovo deschide două posturi de frontieră cu Serbia

Kosovo a redeschis sâmbătă cele două puncte de trecere a frontierei cu Serbia pe care le închisese în cursul nopţii după manifestaţii de...

Kosovo deschide două posturi de frontieră cu Serbia