[AUDIO] Locuințe modulare pentru persoanele cu dizabilități care provin din sistemul de asistență socială și nu au în prezent o locuință
Articol editat de Cristina Corocan, 31 august 2022, 13:31 / actualizat: 31 august 2022, 16:42
5 organizații și grupuri civice sunt finanțate printr-o nouă ediţie a programul ”Fondul pentru un viitor mai bun în comunități la Timişoara”. Printre inițiativele finanțate prin acest program de către Fundația Comunitară Timișoara se numără crearea de mici locuințe modulare pentru locuire socială și incluzivă, întâlniri cu arta prin experiențe directe, activităţi de revitalizare a curţilor şcolare, evenimente și intervenții în spațiul public pe teme legate de sănătate mintală şi stare de bine.
Bianca Băilă, manager de programe în cadrul Fundației Comunitare Timișoara:
”Fondul pentru un viitor mai bun în comunități” revine la Timișoara în anul acesta după ce Fundația Comunitară Timișoara a implementat programul la Lugoj. Anul acesta programul a reluat temele majore ale sale, adică preocuparea pentru educație și mediu, care vin întotdeauna în tandem cu activități pentru implicarea publicului, activități pentru reconectare, ținând cont că în ultimii ani cumva situația a impus să nu ne întâlnim așa de des în spațiul public. Din această cauză, prin acest program ne-am dorit să încurajăm ieșitul în spațiul public, lucrul împreună, ideea aceasta de a ne conecta în oraș și de a face lucruri bune în beneficiul tuturor. Programul oferă finanțări în valoare de 245000 de lei pentru Timișoara. Anul acesta comisia de selecție a ales 5 din aproape 10 care au depus proiecte. Asociația Culturală Plai și UnLoc au gândit un proiect de locuire socială pentru persoanele cu dizabilități care se află în instituții de stat. Practic, se vor recupera containere maritime care nu se mai folosesc, le vor recondiționa și le vor transforma în locuințe modulare care să răspundă diferitelor nevoi de locuire și să ofere cumva o alternativă, să spunem mai umană, și să integreze aceste persoane în comunitate. Asociația Cultuală Diogene, pentru că suntem în apropierea Capitalei Culturale Europene, s-a gândit să transforme 8 curți școlare în mici capitale culturale, adică spațiile dedicate școlilor să fie activate prin teatru, întâlniri diverse dedicate familiilor, concerte, dar iși activități de grădinărit urban. Asociația de Intervenție și Regenerare Comunitară s-au axat pe un singur liceu a cărui curte interioară va fi transformată într-o grădină urbană, care își va deschide porțile întregului cartier. Uniunea Artiștilor Plastici din Timișoara a gândit un proiect care se numește Arta în Comunitate, prin care își dorește să aducă publicul mai aproape de artiști, să se întâlnească împreună, să creeze împreună și în felul acesta să se reconecteze cu arta. Grupul de inițiativă. Grupul de iniţiativă Superhumans RO a gândit un proiect prin care dorește să aducă în atenția publicului timișorean subiectul sănătății mintale și a echilibrului emoțional. Toate proiectele vor fi demarate în luna septembrie și vor avea aproape 5 luni de implementare în care toți timișorenii sunt încurajați să se implice și să aducă, cumva, binele în jurul lor.”
Programul este finanțat la nivel național cu peste 1.200.000 de lei și implementat în mai multe orașe din țară.
sursa foto: Fundația Comunitară Timișoara