Festival pe tărâmul smochinelor la Sviniţa în acest sfârşit de săptămână
În comuna mehedinţeană Sviniţa de pe Clisura Dunării, se mai numeşte şi “tărâmul smochinelor”, deoarece aici este unicul loc din România şi chiar din Europa unde de secole smochinii cresc şi rodesc în gospodăriile oamenilor precum corcoduşii din zona Olteniei.
Articol editat de Gerhard Chwoika, 29 august 2022, 09:57
Primarul Nicolaie Curici a declarat pentru Radio România Reşiţa, că instituţia pe care o reprezintă organizează în perioada 2 – 3 septembrie, pentru a 23-a evenimentul care a devenit un brand pentru zona Clisurii Dunării.
Locuitorii din comuna Sviniţa cultivă smochinii de peste 500 de ani. În ultimii 10 ani, odată cu promovarea acestor fructe biblice la diferite evenimente, festivaluri şi târguri, dar şi a produselor obtinute din acestea, precum dulceața, țuica, vinul şi prăjiturile, evenimentul a devenit cunoscut în întreaga ţară, dar şi peste hotare.
Festivalul se va desfăşura după următorul program:
VINERI – 2 septembrie
– Ora 15.00 se deschide Târgul de smochini.
– Ora 19.00 vor cânta solişti consacraţi, precum: Alexandra Tadici Cipka (Grand Zvezde) din Serbia şi Ghiţă Călţun Brancu şi Dochia Banda din Banat/ România.
SÂMBĂTĂ – 3 septembrie
– Ora 11.00 se deschide Târgul de smochine
– Între 14.00 şi 17.00 vor avea loc concursuri de prezentare şi degustare a celei mai bune dulceţuri de smochine şi a celei mai bune ţuici din smochine.
– Ora 19.00 – Program artistic prezentat de solidta Gabriela Pejcev (Grand Zvezde) din Serbia şi de formaţiile artistice din Armeniş, Moldova -Veche, Belobreşca, Radimna, Liubcova şi Sviniţa.
Dulceaţa de smochine de Sviniţa este marcă înregistrată la OSIM, în urma demersurilor făcute de primarul Nicolaie Curici, iar acum se fac eforturi şi pentru înregistrarea ţuicii de smochine.
Comuna Sviniţa este singurul loc din ţară şi din Europa unde smochinii cresc în gospodăriile oamenilor. Tocmai de aceea capul de afiş al sărbătorii este competiţia oficială de desemnare a localnicilor care au cea mai bună ţuică ori dulceaţă din smochine. Primarul Nicolaie Curici a spus că, în urmă cu aproximativ 500 de ani, smochinul a fost adus la Sviniţa şi pe insula Ada-Kaleh de către un paşă turcesc.
“Putem spune că Sviniţa este un tărâm al smochinelor. Este o zonă unică în ţară şi în Europa. Nu mai există aşa ceva. Aici smochinii cresc precum corcoduşii în Oltenia. Fiecare localnic are smochini roditori, face dulceaţă, face ţuică şi alte produse din acest fruct. Şi noi, Primăria, am plantat 1.000 de smochini printr-un proiect de 70.000 de dolari în anul 2012 şi acum aceştia au dat rod. Clima de aici este cu influenţă mediteraneană şi le prieşte smochinilor. În ceea ce priveşte dulceaţa de smochine de Sviniţa: am înregistrat-o la OSIM şi acum produsul tradiţional este marcă înregistrată”, a mai precizat primarul Nicolaie Curici.