Băile Herculane: Casa de la Pod Roșu și frumusețea costumelor tradiționale românești
Un nou punct de atracție în stațiunea Băile Herculane este de-acum casa de la Pod Roșu care întâmpină vizitatorii cu o expoziție privată de articole tradiționale românești, cuprinzând aici atât îmbrăcăminte cât și obiecte tradiționale și ale obiceiurilor tradiționale ale românilor din zona Banatului și Olteniei.
Articol editat de Smadu Paul-Sever, 19 august 2022, 16:01 / actualizat: 20 august 2022, 9:35
Proprietarul este doamna profesor de Spina Bălteanu care a vrut ca și turiștii să se bucure de frumusețea costumelor tradiționale din toate zonele țării.
”Am început de câteva zile să expun aceste lucruri. Am o colecție variată de costume tradiționale din Banat, Oltenia, Moldova. Am din toate regiunile, oprege, scoarțe, țesute colecție de dantelă, instrumente de făcut, diferite tipuri de dantelă cu ajur, cu mosorele, cu neț, niște sârme speciale cu care se face un anumit tip de dantelă, leagăne pentru copii. Am muncit foarte mult la recondiționarea acestei clădiri și turiștii chiar se bucură și admiră foarte mult inițiativa mea, care este o o inițiativă privată singulară și cu mari eforturi realizată.
Colecția mea e foarte bogată. Dar, deocamdată așteptăm pe partea materială să fac rost de resurse și să am mai multe manechine și obiecte pe care pe care se expun. Eu din 2012 am deschis un magazin de artizanat, care este un magazin activ unde turistele învață să coase, să încheie, învață diferite tehnici de lucru tradițional și din acel moment au început să vină spre mine foarte multe obiecte autentice, obiecte, haine, lucruri țesute de femeile de la țară.
Și m-am gândit la timpul liber al unui anumit segment e turiști. Adică turiștii care au un altfel de atracție de cultură, nu mă refer cultură neapărat la la studii, la facultăți, mă refer la omul care simte lucru adevărat, autentic românesc, și care caută aceste lucruri să le vadă, să ia cunoștință cu ele. M-am gândit la românii plecați în străinătate, care vin vara cu copii în Băile Herculane și ar dori să vadă așa ceva. Intenționez să pun și războiul de țesut, să arăt cum se țes lucrurile, covoarele, preșurile și să fie un un loc activ în care să vină turiștii să lucreze lângă mine.”
Expoziția poate fi vizitată zilnic până la orele 18.00.