Atenție la temperaturile extreme! Punctele de prim-ajutor împotriva caniculei reactivate în Caraş-Severin
Din cauza temperaturilor ridicate care depăşesc 37 de grade celsius în Caraş-Severin sunt reactivate punctele de prim-ajutor. Potrivit recomandărilor clare ale Ministerului Sănătății și în contextul atribuțiilor Direcției de Sănătate Publică a județului Caraș-Severin, în colaborare cu Instituția Prefectului, în județ se iau măsuri și în această perioadă cu temperaturi extrem de ridicate.
Articol editat de Daiana Rosca, 21 iulie 2022, 11:42
Astfel, pe teritoriul funcționează puncte de prim ajutor la Reșița, în Parcul Cărășana, în Parcul Tricolorului, acolo unde sunt amenajate corturi. De asemenea, UPU și camerele de urgență ale Spitalului Județean din Reșița din toate cele trei staționare au atribuții de intervenție în cazul în care există persoane afectate de caniculă.
La Moldova Nouă puncte de prim ajutor funcționează în incinta Magazinului Imperial, în zona pieșei agroalimentare, precum și într-o altă locație a acestui magazin, în supermarketul Imperial.
La Oravița puncte de prim ajutor pot fi găsite în zona gării, cât și în holul primăriei. În Anina, există un punct de prim ajutor în Centrul civic. La Oțelu Roșu sunt în curs de amenajare aceste puncte, alături de Caransebeș, care nu are încă dar DSP recomandă să fie cât mai repede înființate asemenea puncte.
Punctele de prim ajutor sunt destinate asigurării unor zone de răcoare, dotate cu apă potabilă, cu posibilități ca persoana să se poată întinde pentru o perioadă și, de asemenea, cu posibilități de măsurare a pulsului și tensiunii arteriale. La nevoie, personalul medico-sanitar al Direcției de Sănătate Publică va contribui și acesta cu asistență medicală, acolo unde punctele de prim ajutor nu sunt amenajate în unități spitalicești. De asemenea, Serviciul Județean de Ambulanță va lucra cu efective suplimentate pentru a putea oferi prim ajutor în cazul unor urgențe generate de expunerea la temperaturi ridicate.
„Ținând cont de temperaturile rdicate, cu precădere între orele 11.00-18.00, recomandăm o conduită adecvată. Așadar, evitați îmbrăcămintea în culori închise, sunt de preferat hainele ușoare, de in sau pânză, care să permită o ventilație corespunzătoare, purtați pe cap o pălărie de soare sau o șapcă și evitați să mergeți mai mult decât e nevoie prin soare. Consumați fructe proaspete, hidratante, cum ar fi pepenele verde sau galben, alegeți mâncăruri ușoare, fără grăsimi animale concentrate. Un pahar de iaurt oferă aceeași hidratare ca un pahar cu apă, așadar se recomandă astfel de băuturi. Evitați pe cât posibil consumul ridicat de cafea sau băuturi acidulate care conțin cofeină, energizantele saul alcoolul.
Trebuie să consumați jumătate sau chiar un litru de apă, fără a aștepta să apară senzația de sete. Nu folosiți ventilatoarele dacă temperatura depășește 35 de grade. Faceți dușuri călduțe, fără să vă ștergeți ulterior, pentru o optimă răcorire. Celor care coordonează lucrări în aer liber le recomandă să-și ajusteze programul și condițiile de lucru, așa încât lucrătorii să nu fie expuși foare mult la temperaturi ridicate. În același context, evitași activitățile fizice solicitante și chiar pe cele legate de sport, în aer liber sau la sălile de fitness. De asemenea, angajatorii trebuie să furnizeze apa potabilă, atunci când temperaturile exterioare depășesc 35 de grade. Se asemenea, încercați să asigurați ți în locuințe o temperatură mai joasă, trăgând draperiile sau storurile, camufând astfel ferestrele, pe parcursul zilei.
Pentru orice fel de urgență de acest tip, vă rugăm să sunați la 112 ori să vă îndreptați către unul din punctele de prim ajutor.”