Biden, după întâlnirea controversată cu prinţul moştenitor, îşi încheie vizita în Arabia Saudită
Pentru a evita ca din acest turneu să rămână doar o imagine, aceea a unui salut controversat schimbat cu MBS, Joe Biden se va strădui sâmbătă, în ultima sa zi în Arabia Saudită, să-şi promoveze viziunea pentru Orientul Mijlociu, comentează AFP.
Articol editat de Todor Răzvan, 16 iulie 2022, 10:04
Preşedintele american va avea întâlniri bilaterale cu liderii Egiptului, Emiratelor Arabe Unite şi Irakului, apoi va participa la aşa-numitul summit CCG+3.
La reuniunea organizată la Jeddah, al doilea oraş al Arabiei Saudite, situat pe malul Mării Roşii, vor fi prezenţi cei şase membri ai Consiliului de Cooperare al Golfului (CCG), respectiv Arabia Saudită, Omanul, Kuweitul, Bahrainul, Emiratele Arabe Unite şi Qatarul, precum şi Egiptul, Iordania şi Irakul.
Preşedintele democrat de 79 de ani îşi va „prezenta în mod clar şi substanţial viziunea” pentru Orientul Mijlociu, prin proiecte majore de infrastructură printre altele, a afirmat vineri consilierul său pentru securitate naţională, Jake Sullivan.
„Nu vom lăsa un gol pe care China şi Rusia l-ar umple”, a spus la rândul său Joe Biden vineri.
Această a doua zi în Arabia Saudită încheie primul turneu în regiune al preşedintelui american.
În prima etapă a vizitat Israelul, unde a avut o primire foarte călduroasă, apoi pe preşedintele Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas, într-o atmosferă mult mai rece.
Această călătorie este deja marcată de o fotografie care dăunează imaginii unui preşedinte care promite să pună drepturile omului în centrul diplomaţiei sale.
Este cea a preşedintelui Joe Biden primit la Jeddah de prinţul moştenitor Mohammed bin Salman (MBS), cu care schimbă un salut („check”) cu pumnul – această modalitate de a saluta care s-a răspândit din cauza COVID-19.
El promisese, însă, că va face din această ţară un „paria” şi a întreţinut relaţii tensionate cu MBS” care, la 36 de ani, este de fapt la conducerea bogatei monarhii petroliere.
Washingtonul a publicat concluziile serviciilor sale de informaţii estimând că prinţul moştenitor a „aprobat” asasinarea în 2018 a jurnalistului saudit Jamal Khashoggi.
Joe Biden a dat asigurări vineri, într-un briefing de presă organizat în grabă seara, că a evocat această afacere „la începutul” întâlnirii sale cu MBS, susţinând că „a fost cât se poate de clar”.
Dar el a întâmpinat cu un râs ironic întrebarea unei jurnaliste despre impactul interacţiunii sale controversate cu MBS.
Autorităţile saudite au negat întotdeauna responsabilitatea directă a prinţului moştenitor.
Preşedintele american vrea să refacă legăturile cu Arabia Saudită, aliat strategic de lungă durată, în special în faţa Iranului, şi unul din principalii exportatori mondiali de ţiţei.
Washingtonul speră ca Riadul să deschidă robinetele pentru a calma creşterea preţurilor la pompă, cu câteva luni înainte de alegerile de la jumătatea mandatului din Statele Unite.
Joe Biden a subliniat că discuţiile sale de vineri cu oficialii saudiţi au fost fructuoase, dar a avertizat că nu trebuie aşteptat un impact concret „înainte de câteva săptămâni”.
De partea ONG-urilor şi a rudelor saudiţilor întemniţaţi, deziluzia este la ordinea zilei.
„Nu sunt foarte optimistă în privinţa acestei vizite”, a declarat Sarah al-Haider, al cărei frate Salah, un activist saudit-american, a fost eliberat anul trecut după aproape doi ani de închisoare, dar îi este interzis să părăsească ţara.
„Incidentele din trecut dovedesc că liderii Arabiei Saudite pot face ce vor, fără nicio repercusiune”, a spus ea pentru AFP.
Pe de altă parte, turneul preşedintelui american este menit să îndemne Arabia Saudită şi alte ţări să-şi normalizeze relaţiile cu Israelul, aşa cum au făcut unele state din Golf.
Discuţiile sale de la Jeddah nu vor fi toate uşoare, mai ales cu Irakul, care este foarte ostil oricărei apropieri de statul evreu, reaminteşte AFP.