[AUDIO] Cărăşenii nu sunt interesaţi să intre în posesia comprimatelor de iodură de potasiu
Comprimatele de iodură de potasiu au ajuns la începutul acesti luni în cele 16 farmacii din Caraş-Severin aflate pe lista Ministerului Sănătăţii, însa până în prezent cărăşenii nu s-au grăbit să meargă să le ridice. Acestea se pot elibera doar pe baza de reţetă de la medicul de familie.
Articol editat de Daiana Rosca, 13 iulie 2022, 17:51
Colegiul Farmaciştilor a făcut demersurile necesare pentru a intra şi alte farmacii în această campanie naţională deoarece sunt multe zone din judeţ descoperite. Farmaciile care eliberează aceste medicamente sunt în Reşiţa, Caransebeş şi Oţelu-Roşu susţine preşedintele Colegiului, Pavel Roşca.
Pastilele de iodura de potasiu trebuie eliberate doar persoanelor eligibile, în această categorie intră copiii şi femeile cu vârsta sub 40 de ani.
IMPORTANT! Iodura de potasiu 65 mg se va administra EXCLUSIV la indicațiile autorităților și doar în caz de accident nuclear! Metodele de informare ale autorităților în caz de accident nuclear se vor face prin intermediul radio, TV, mass media sau/și chiar prin intermediul sirenelor de protecție civilă.
DOZE RECOMANDATE ȘI MOD DE ADMINISTRARE:
Comprimatul cu iodură de potasiu 65 mg se administrează pe cale orală și poate fi mestecat sau înghiţit. Pentru administrare la copii cu vârsta sub 6 ani, doza poate fi zdrobită şi amestecată cu lapte, suc de fructe, miere sau iaurt. În cazul administrării la sugari (cu vârsta sub 1 an), doza poate fi dizolvată în lapte, apă, suc de fructe, sau zdrobită şi amestecată cu lapte sau suc de fructe. Adulţi şi copii cu vârsta peste 12 ani: 2 comprimate (echivalent cu 100 mg iod). Copii cu vârsta între 3-12 ani: 1 comprimat (echivalent cu 50 mg iod). Copii cu vârsta între 1 lună – 3 ani: ½ de comprimat (echivalent cu 25 mg iod). Nou-născuţi (cu vârsta până la 1 lună): ¼ de comprimat (echivalent cu 12,5 mg iod).
REACȚII ADVERSE:
Reacţii de hipersensibilitate, cum sunt erupţii cutanate tranzitorii, edemul glandelor salivare, cefalee, bronhospasm, tulburări gastro intestinale; acestea pot fi uşoare sau severe ca intensitate şi pot fi dependente de doză. Au fost raportate hipertiroidism, boli autoimune (Graves şi Hashimoto), guşă nodulară toxică şi hipotiroidism indus de iod. De asemenea, s-au raportat hiperactivitate tiroidiană, tiroidită, mărirea glandei tiroide cu sau fără dezvoltarea mixedemului. Administrarea continuă poate determina depresie, nervozitate, impotenţă sexuală şi insomnie.
CONTRAINDICAȚII:
Hipersensibilitate la iodură de potasiu sau la oricare dintre excipienţi;
Dermatită herpetiformă;
Vasculită cu valori mici ale complementului (afecţiuni autoimune foarte rare)