Staţiunile româneşti de pe litoral au o rată de ocupare mai mică decât anul trecut
Sezonul estival este sub aşteptări, iar staţiunile româneşti au o rată de ocupare mai mică decât anul trecut, spun mulţi administratori din industria ospitalităţii.
Articol editat de Mirabela Afronie, 10 iulie 2022, 10:59
Pe litoral, de exemplu, după un început bun în iunie, luna aceasta se înregistrează o stagnare. Hotelierii se plâng că românii au ales să plece în vacanţă în alte ţări şi cred că la noi preţurile sunt totuşi mai mici, aşa spune şi Lucian Popa, care deţine o afacere în domeniul hotelier din Mamaia.
Lucian Popa: Preţurile nu au crescut foarte mult, la cazare, în primul rând, maxim între şapte şi zece la sută faţă de anul trecut. Preţurile pe litoralul românesc sunt mai mici ca afară. Grecii au crescut preţurile foarte mult, bulgari au crescut, turcii au crescut cu cel puţin 50% preţurile care au fost anul trecut şi acum doi ani. Ddin cauza faptului că s-a dat drumul la excursii, că nu mai sunt restricţii, lumea, poate pe undeva pe bună dreptate, vor să se ducă şi în altă parte, nu numai pe litoralul românesc.
Antreprenorul admite, totuşi, că staţiunea Mamaia are şi puncte slabe, unul dintre acestea fiind parcările.
Lucian Popa: Din păcate, mai puţin bine această taxă de parcare, pe care primăria nu a redus-o, aşa cum ne-a promis la începutul sezonului, la 48 de lei pe zi. Şi 48 de lei mi se pare mult. Sunt turişti care aleg partea de nord a staţiunii, unde sunt nişte preţuri foarte mari, şi acolo se duc cei care îşi permit, acolo se duc cei care vor să fie văzuţi într-un anumit mediu /…/. Ceilalţi aleg zona aceasta, unde o pizza este 30 de lei.
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI