În urma unui joc cu prietenele, o tânără din Reşiţa a sunat la 112, minţind că a fost răpită
O adolescentă de 14 ani, din Reşiţa a alertat forţele de ordine din Caraş-Severin, minţind că a fost răpită. Aceasta a sunat aseară, la 112 şi a spus că a fost luată din zona Nera de o persoană cu mască pe faţă şi dusă într-o casă din oraş, fără a da alte amănunte. După câteva ore de căutări, s-a constatat că a fost o glumă. Fata a apelat serviciul unic de urgenţă în urma unui joc de tipul adevăr sau provocare.
Articol editat de Mirabela Afronie, 1 iulie 2022, 13:51
Un apel 112 primit de polițiști în seara de 30 iunie a „pus pe jar” polițiștii din Reșița, din fericire fără motiv real. La ora 20.45 o persoană anonimă a sesizat faptul că a fost luată de o persoană cu mască pe față din zona Nera și dusă într-o casă din oraș, fără a da alte amănunte.
Au fost constituite echipe operative care au efectuat verificări în mai multe zone din oraș, încercând să identifice apelanta și locația respectivă. Totodată, sub coordonarea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Reșița au fost demarate cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de „lipsire de libertate în mod ilegal”.
După câteva ore de căutări, echipajele de poliție care făceau verificări în teren au identificat o minoră în vârstă de 14 ani, din Reșița, care a relatat că ea, împreună cu alte două minore, au efectuat apelurile 112 respective, complet nereale, în urma unor provocări de tipul „adevăr sau provocare”. Minora a predat polițiștilor aparatul telefonic și cartela de pe care au fost efectuate cele două apeluri 112.
A fost doar o glumă ! Dar polițiștii și celelalte structuri implicate au desfășurat multiple activități, au angrenat resurse și au implicat instituții și o parte a comunității.
Astfel de fapte sunt de natură să aducă prejudicii foarte grave la nivelul societății și tulburări ale siguranței publice, atât prin natura și amploarea forțelor implicate în luarea măsurilor de investigare, identificare și contracarare (Poliția Română, Serviciul de Telecomunicații Speciale, Parchet), cât și prin stările de temere generate în rândul cetățenilor, atât cei direct afectați, aflați în locurile respective cât și întreaga comunitate.
Legislația din România prevede că alertarea falsă a agenţiilor specializate de intervenţie, se pedepsește cu amendă de la 2.000 lei la 4.000 lei sau prestarea de la 200 de ore la 400 de ore de activităţi în folosul comunităţii. De asemenea, apelarea abuzivă a numărului unic de urgenţe poate fi sancţionată cu amendă între 1.000 şi 2.000 de lei sau cu până la 200 de ore de muncă în folosul comunităţii.
Reamintim tuturor că apelarea nejustificată a numărului 112 poate costa viaţa unei persoane aflate în pericol. În timp ce operatorul și echipajele din teren se ocupă de un apel non-urgent, persoane care are într-adevăr au nevoie de ajutor sunt obligate să aștepte nejustificat!