[AUDIO] Crescătorii de albine din Caraş-Severin pot face achiziţiile necesare stupinelor prin Programul Naţional Apicol
Întâi august este termenul limită până la care se pot depune la APIA cererile şi documentele doveditoare pentru Programul Naţional Apicol aferente anului 2022.
Articol editat de Gerhard Chwoika, 22 iunie 2022, 15:18 / actualizat: 22 iunie 2022, 20:21
Plata sprijinului financiar se va efectua de către APIA după finalizarea tuturor controalelor aferente cererilor de plată depuse pentru Programul Naţional Apicol şi după centralizarea sumelor eligibile pentru verificarea încadrării în plafonul alocat care pentru anul în curs este de 50.186.000 de lei.
Conform preşedintelui Asociaţiei Crescătorilor de Albine Caraş-Severin şi Timiş, Ida Şuţa, apicultorii sunt aşteptaţi să-şi achiziţioneze tratamentele în primul rând pentru că ei trebuie să deconteze sau să trateze familiile de albine şi pe urmă să deconteze altele prin Programul Naţional Apicol. Pe lângă tratament pot deconta accesorii apicole, mătci, familii de albine, stupi uzaţi etc. Ida Şuţa a mai subliniat pentru Radio Reşiţa că, recomandă apicultorilor să încerce să facă toate demersurile pentru a primi adeverinţa de la Oficiul Judeţean de Zootehnie, în urma căreia pot beneficia de achiziţii pentru Programul Naţional Apicol.
Termenul de depunere este data de 31 iulie şi nu există un număr minim sau maximum de familii de albine pentru a putea beneficia de Programul Naţional Apicol, doar că apicultorii care deţin o stupină mai mare de 75 de familii de albine sunt obligaţi să facă şi analizele pentru vânzarea mierii care sunt decontate şi ele prin program. Crescătorii de albine cu până în 75 de stupi nu sunt obligaţi să facă analizele mierii şi pot deconta tot ce le oferă acest program, a mai spus Ida Şuţa.
Programul Național Apicol urmărește dezvoltarea unor servicii eficiente pentru preluarea, prelucrarea şi desfacerea producţiei de miere în condiţii de calitate controlată, la nivelul standardelor europene, precum și valorificarea integrală şi raţională a condiţiilor şi posibilităţilor naturale, precum şi a resurselor din flora spontană.
În anul 2021 în judeţul Caraş-Severin au fost depuse la APIA 174 de cereri.