Bombardarea unei uzine chimice din Severodoneţk de către forţele ruse a cauzat un incendiu puternic
Bombardamentele ruse asupra unei uzine chimice din oraşul ucrainean Severodoneţk au cauzat un incendiu puternic în urma scurgerii mai multor tone de ulei de radiator, a anunţat sâmbătă guvernatorul provinciei Lugansk, Serhii Gaidai, potrivit Reuters.
Articol editat de Valentina Adam, 12 iunie 2022, 08:48
Gaidai nu a precizat dacă incendiul a fost stins. În uzina respectivă se adăpostesc sute de civili. Serhii Gaidai a adăugat că în Severodoneţk luptele se desfăşoară fără încetare. ”Din păcate, artileria inamică atacă, etaj cu etaj, clădiri care sunt folosite ca adăposturi”, a spus el. Anterior, oficialul afirmase că forţele ruse deţin controlul în cea mai mare parte a oraşului Severodoneţk, dar că Ucraina controlează uzina chimică.
Kievul a cerut livrări rapide de armament greu din Occident, explicând că forţele ruse au de cel puţin 10 ori mai multe piese de artilerie decât armata ucraineană.
Sâmbătă, forţele ruse au atacat centralele electrice din Kramatorsk şi Sloviansk, cele mai mari două oraşe din regiunea Doneţk aflate sub control ucrainean, a scris guvernatorul regional Pavlo Kirilenko pe Telegram.
Războiul dintre Rusia şi Ucraina – doi dintre cei mai mari exportatori de cereale din lume – are consecinţe economice directe la nivel global.
”Dacă blocada rusă continuă, nu ne vom putea exporta alimentele, iar lumea se va confrunta cu o criză alimentară gravă şi foamete severă în multe ţări din Asia şi Africa”, a subliniat preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski în intervenţia sa prin videoconferinţă în cadrul forumului de securitate Dialogul Shangri La, organizat în Singapore.
Naţiunile Unite au declarat vineri că încă aproximativ 19 milioane de oameni din lume ar putea suferi de foamete cronică în următoarele 12 luni din cauza reducerii exporturilor de grâu şi alte produse agricole.
Ministrul adjunct al agriculturii ucrainean a afirmat sâmbătă că este posibil ca până la 300.000 de tone de cereale aflate în depozite în portul ucrainean Nikolaev să fi fost distruse de bombardamentele ruse din urmă cu o săptămână.
În 24 februarie, Rusia a lansat o agresiune militară neprovocată şi nejustificată contra Ucrainei. Moscova susţine că este vorba despre o ”operaţiune militară specială de denazificare” a ţării vecine şi de protejare a comunităţii rusofone din estul Ucrainei.