[AUDIO] Biserica din Armeniş la 200 de ani de la zidire
În duminica a 6-a după Paști Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului a slujit în Parohia Armeniș din Protopopiatul Caransebeș. Ierarhul a mers în această parohie de pe Valea Timișului deoarece în acest an se împlinesc 200 de ani de la zidirea Bisericii parohiale cu hramul „Înălțarea Domnului”. La orele dimineții Părintele Episcop Lucian a sfințit centrul pastoral-misionar al parohiei. Totodată a fost sfințită o placă comemorativă și aniversară ridicată pe frontispiciul bisericii. În continuare ierarhul a săvârșit Sfânta Liturghie alături de un sobor de preoți și diaconi, la care au participat autorități locale, copii și tineri îmbrăcați în costume populare specifice Văii Timișului, precum și numeroși credincioși din parohie.
Articol editat de Gerhard Chwoika, 29 mai 2022, 17:00 / actualizat: 30 mai 2022, 17:08
Pentru misiunea pe care o desfășoară în această parohie părintele paroh Cristian Vulpeș, precum și ctitorii și binefăcătorii bisericii parohiale au primit din partea Preasfințitul Părinte Lucian diplome de recunoștință. Părintele paroh a oferit chiarhului cu acest prilej o plachetă aniversară. La final un grup de copii au rostit poezii pe soleea bisericii, iar în fața căminului cultural tinerii din parohie au prezentat un program artistic de dans și cântec popular.
Prima biserică amintită în documente, a fost construită din lemn în anul 1750, cu hramul „Înălțarea Domnului”. Mutându-se locuitorii din Satul Bătrân în Armeniş şi punând bazele satului actual, au ridicat în mijlocul satului o biserică din lemn. Actuala biserică a fost zidită în anii 1821-1822 în timpul păstoririi preotului Antonie Bogoevici, pe temelia bisericii vechi. Aceasta a fost târnosită de către Preasfințitul Părinte Lucian în 18 iulie 2010.
În interior, iconostasul este zidit din cărămidă şi, pe acesta, apare prima pictură din biserică în ulei executată de către pictorul Bartolomeu Delliomini în anul 1897. Pictura este realizată în stil renascentist. Întâlnim pictură şi pe faţada exterioară, într-o nişă, deasupra intrării principale, reprezentând icoana hramului. Restul bisericii este pictat în anul 1994, de către pictorul Ioan Albulescu în tempera, în stil neobizantin.