[AUDIO] Festivalul corurilor de copii şi tineret „Timotei Popovici” la Reşiţa
La Reşiţa, s-a desfășurat cea de-a 38-a ediție a Festivalului corurilor de copii și tineret „Timotei Popovici”.
Articol editat de Radio Resita, 14 mai 2022, 19:16
Evenimentul a avut loc la Palatul Cultural și a debutat cu o triplă lansare de carte: primul volum intitulat „Episcopii Caransebeșului și muzica”, sub condeiul domnului prof. univ. dr. Dumitru Jompan și sub tiparul Editurii Episcopiei Caransebeșului, „Cercetări și studii: etno-muzicologie, bizantinologie și etnologie”, nr. 5/2022, sub condeiul prof. univ. dr. habil. Lucian Emil Roșca și sub tiparul Editurii Eurostampa din Timișoara și „Corul din Chizătău”, sub condeiul prof. dr. Constantin T. Stan și sub tiparul Editurii Eurostampa din Timișoara. De asemenea, a fost deschisă și o expoziție documentară intitulată „Fenomenul coral chizătăian”.
Manifestarea cultural-muzicală a continuat printr-un recital muzical al corurilor de copii și tineret sosite atât din Episcopia Caransebeșului, cât și din Arhiepiscopia Timișoarei și Arhiepiscopia Aradului.
La acest festival a fost prezent și Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, care a făcut parte din comisia de jurizare alături de prof. univ. dr. Dumitru Jompan, inițiatorul festivalului în anul 1982, prof. univ. dr. Sabin Pautza-compozitor, Alina Pârvulescu – Secretar general al Asociației Naționale Corale din România, prof. univ. dr. habil. Lucian Emil Roșca – Facultatea de Muzică și Teatru a Universității de Vest din Timișoara, prof. dr. Constantin Tufan Stan – Centrul de studii interdisciplinare „Silviu Dragomir” al Universității din Oradea și protopop onorific dr. Vasile Petrica. PSS Lucian:
Membrii corurilor ce au urcat pe scena Palatului Cultural din Reșița au încântat iubitorii de cultură și muzică religioasă, care au venit să asculte muzica corală prin glasurile copiilor și tinerilor care au propovăduit Învierea în armonii corale.
Festivalul corurilor de copii și tineri „Timotei Popovici” este primul festival coral pentru copii şi tineret din România, care a debutat în comuna Marga – judeţul Caraş-Severin la inițiativa maestrului Dumitru Jompan.
Timotei Popovici este bănățean, cu origini în localitatea Tincova, judeţul Caraş-Severin. El s-a născut la 20 august 1870, a fost preot, pedagog și compozitor român, alcătuind numeroase compoziții laice și religioase, pentru cor de copii, coruri școlare, coruri pe trei voci și bărbătești.