[AUDIO-FOTO] Terapie în solarul de legume la Căminul pentru persoane vârstnice din Reşiţa
În curtea Căminului pentru persoane vârstnice din Reşiţa, pe o suprafaţă de aproximativ 85 de metri pătraţi, a fost amenajat un solar de legume de care beneficiarii instituţiei vor avea grijă în mod permanent.
Articol editat de Gerhard Chwoika, 11 mai 2022, 17:00 / actualizat: 11 mai 2022, 20:00
Din această primăvară, aceştia au o nouă preocupare în a-şi petrece timpul liber pe care îl au din plin la dispoziţie, în afara activităţilor zilnice. Conducerea căminului s-a gândit că pentru bătrâni ar fi terapie dacă s-ar ocupa de grădinărit într-un spaţiu pe care să-l considere al lor, astfel că, având sprijinul angajaţilor şi al locatarilor unităţii, au pus bazele unui proiect agricol şi în curtea instituţiei a fost amenajat un solar pentru legume.
Bătrânii au pregătit terenul şi alături de angajaţii căminului au început să planteze răsaduri, precum: roşii, ardei, castraveţi, vinete şi salată, dar şi verdeţuri pentru supe şi ciorbe şi chiar flori de grădină.
“Ne ocupăm în prezent de un proiect nou pe care îl desfăşurăm în cadrul Căminului pentru persoane vârstnice din Reşiţa, amenajăm un solariu pentru angajaţii şi beneficiarii noştri care doresc să se implice şi semănăm seminţe de flori şi plantăm legume, ca să fie animaţi de tot ce se întâmplă aici. Să se bucure de flori, să şi le pună în vazele din camere, de gustul legumelor proaspete, bio, plantate cu mâna lor. Sper ca acest proiect să se deruleze în mod plăcut şi să îi avem în permanenţă alături de noi pe beneficiarii centrului pentru că proiectul include şi un segment terapeutic, lucru recomandat de programele noastre. Scopul este ca bătrânii să nu se simtă marginalizaţi, proiectul fiind gândit pentru ei. Legumele obţinute vor fi folosite integral pentru beneficiarii căminului, verdeţurile în supe şi ciorbe, iar roşiile, ardeii, castraveţii în salate, asta în varianta în care se vor face şi vom avea o recoltă pe măsura aşteptărilor. La început, vârstnicii noştri au fost puţin reticenţi la idee, dar uşor-uşor au prins curaj şi acum sunt foarte încântaţi şi îşi petrec mult timp în solar, cu îngrijirea răsadurilor. Le udă, le vor plivi când va fi cazul, e ceva nou pentru ei pentru că nu a existat un astfel de proiect în cadrul căminului până acum. Sperăm să fie un succes”, a precizat pentru Radio Reşiţa Mărioara Drăgoi, asistent coordonator în cadrul compartimentului medical din cadrul Căminului pentru persoane vârstnice din Reşiţa.
Amintim că, de serviciile Căminului pentru vârstnici din Reşiţa beneficiază în prezent peste 100 de persoane.
Sursa foto: Căminul pentru persoane vârstnice Reşiţa