[AUDIO] Alertă cu gripă aviară la granița României cu Ungaria. DSVSA Caraş-Severin a dispus măsurile de biosecuritate care se impun!
Autoritățile din România au intrat în alertă din cauza unui focar de gripă aviară care a fost depistat în Ungaria, nu foarte departe de granița cu statul vecin.
Articol editat de Gerhard Chwoika, 31 mai 2022, 11:00 / actualizat: 31 mai 2022, 19:38
Pentru Radio Reşiţa, directorul DSVSA Caraş-Severin, medicul veterinar Pavel Borchescu:
Încă de la de la sfârşitul lunii aprilie, Laboratorul Oficiului Naţional pentru Siguranţa Lanţului Alimentar din Ungaria a confirmat prezenţa virusului gripei aviare la o fermă de gâşte din Nagykamaras, judeţul Bekes.
Specialiștii au constatat infecția după ce au observat creşterea mortalităţii şi apariţia simptomelor la sistemul nervos al păsărilor.
La ferma în cauză, unde se află un efectiv de aproximativ 10.000 de gâşte, prezenţa subtulpinii înaltpatogene H5N1 a virusului a fost confirmată după analize efectuate la Laboratorul Oficiului Naţional pentru Siguranţa Lanţului Alimentar din Ungaria.
Imediat după depistarea focarului, au fost sacrificate toate păsările şi au fost stabilite o zonă de protecţie pe o rază de 3 km în jurul fermei afectate şi o zonă de supraveghere pe o rază de 10 km între localitatea Nagykamaras și granița cu România.
Autoritățile locale au luat măsura demarării de investigații suplimentare. De asemenea, au fost instituite restricţii în privinţa mişcării animalelor.
În acelaşi interval, tot în judeţul Bekes, a fost depistată gripa aviară şi la fermele de gâşte din Mezekovacshaza şi din Totkomlos, dar şi la o crescătorie de pui din Nagybanhegyes. Pe total, în aceste trei locații, au fost sacrificate aproximativ 43.000 de păsări.
Focarele amintite urmează unui focar de gripă aviară înalt patogenă, transmisibilă la om, care a fost depistat la începutul acestui an în Ungaria, când Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Arad anunța că în statul vecin sunt active 59 de focare de gripă aviară.
Acum şi DSVSA Caraş-Severin a intrat în alertă şi au dispus măsuri atât fermelor, cât şi crescătorilor particulari, dar şi administratorilor fondurilor cinegetice, spune medicul veterinar Pavel Borchescu:
Foto: arhiva