[AUDIO-FOTO] În Vinerea Neagră, mieii din singurul centru de sacrificare din Reşiţa, scumpi la vedere, dar şi la buzunar
Crescătorii de ovine din Caraş-Severin nu s-au arătat prea interesaţi, anul acesta în a-şi comercializa mieii în pieţe de Paști ca în anii trecuţi. Prețul de desfacere a fost mai piperat faţă de 2021 şi asta pentru că și cheltuielile cu furajele, utilităţile şi transportul au fost mai mari și doar puțini dintre ciobani şi-au permis să facă reduceri.
Articol editat de Gerhard Chwoika, 22 aprilie 2022, 17:00 / actualizat: 22 aprilie 2022, 23:01
În piaţa agroalimentară Reşiţa Nord, deşi spaţiul de sacrificare şi comercializare a mieilor a fost autorizat şi amenajat încă din-nainte de Paştile catolice, doar în Vinerea Neagră din ajunul sărbătorilor ortodoxe, câţiva crescători de ovine din Rusca Teregova, Valeadeni şi Satchinez au venit cu miei. Aceştia însă au fost vânaţi de cumpărători şi cu toate că marfa lor, deşi relativ scumpă s-a dat ca pâinea caldă.
Oierii prezenţi au precizat pentru Radio Reşiţa ca, pentru a nu exista pierderi, mieii au fost sacrificați în funcție de vânzări, pentru că oamenii cumpără după posibilităţi, fie un miel întreg, fie câte o pulpă, deşi ei ar fi pregătiți să acopere întregul necesar al consumatorilor, doar să aibă căutare marfa pe piaţă.
Cumpărătorii, veniţi chiar şi din alte localităţi ale judeţului, pentru că în Caraş-Severin au fost deschise doar două centre temporare pentru sacrificarea mieilor, în piaţa Reşiţa Nord şi în Moldova Nouă, au cumpărat ce au găsit, la preţurile practicate de producători. Şi chiar dacă au șovăit la vederea preţurilor, au scos din buzunare până la 45 de lei pe kilogramul de miel sacrificat, un preţ deloc mic chiar şi la spartul târgului, dar pentru a păstra tradiţia, cărăşeanul nu se dă înapoi de la nimic şi cheltuie ultimul ban.
Vă amintim că anul acesta, în pieţele agroalimentare, în viu, mieii s-au comercializat cu 25 de lei/ kg şi sacrificat, în carcasă, între 35 şi 45 de lei, iar cei mai mulţi dintre crescătorii de ovine i-au dat la „TIR” pentru export, cu preţuri cuprinse între 18 şi 20 de lei kilogramul.
Până după data de 1 Mai 2022, la sediul DSVSA Caraş-Severin este instituită permanenţa.