[AUDIO] Miel sau căţel pe masa de Paşti?
Pentru ca mielul de anul acesta de pe masa de Paşti să nu fie căţel, ne-am adresat preşedintelui Colegiului Medicilor Veterinari din Caraş-Severin, dr. Alin Deteşan care a prezentat pentru Radio Reşiţa toate aspectele care să ajute cumpărătorul să poată face diferenţa între carnea de oaie şi cea de câine în preajma sărbătorilor pascale pentru a nu cădea pradă vreunei înşelătorii practicate în această perioadă.
Articol editat de Gerhard Chwoika, 21 aprilie 2022, 21:00 / actualizat: 22 aprilie 2022, 12:10
„Diferenţele între carcasele de miel şi cele de câine încep cu conformaţia capului, apoi organele interne: ficatul, rinichii, plămânii, sunt diferite la cele două specii. De obicei, cei care se dedau la astfel de lucruri vor încerca să vândă carcasa fără cap și fără organe. Ar mai fi și formatul carcasei, aspectul mușchilor scheletici, la câine este mai atletică, la miel culoarea muşchilor este mai deschisă și în cele mai multe cazuri îmbrăcați în grasime. Tocmai de aceea, crescătorii serioși pentru a înlătură astfel de suspiciuni, lasă urechile mieilor atașate de cap, aspect care îl ajută pe orice necunoscător în a recunoaște mielul faţă de cățel, apoi una este blana de miel și alta pielea de câine.„
Medicul veterinar Alin Deteşan avetizează asupra aspectelor care diferenţiază cele două carcase de animale:
Câinele are configuraţia corpului şi musculatura mai lungi şi mai subţiri, pe când carcasa de oaie este mai scurtă;
Grăsimea se depune şi sub piele la carcasa de oaie, iar la câine, nu;
Capul de miel are dinţi incisivi, în faţă, numai pe maxilarul inferior, pe când câinele are pe ambele, colţii mari sunt greu de confundat;
Oaia are 5 vertebre sacrale, iar câinele are doar 3. În plus, osul sacrum al bazinului este lung la ovine, faţă de cel al câinelui, care este scurt şi aproape pătrat;
Mielul nu are fibulă la picioarele din spate, câinele are acest os al gambei;
Ficatul de miel are 4 lobi, iar cel de câine are 6.
Carnea de miel dezosată diferă de cea de câine prin mirosul caracteristic al cărnii de oaie, pe când la câine este unul greu şi înţepător;
Grăsimea de miel este albă, tare şi sfărâmicioasă, uscată, pe când cea de câine este moale, untoasă, de culoare alb-cenuşie;
Carnea de oaie este roz, nuanţele de culoare diferă în funcţie de vârstă şi este cu atât mai deschisă cu cât animalul este mai tânăr; are fibre musculare fine şi dense, apropiate între ele, cu un aspect compact; carnea de câine are culoarea roşu-închis, fibra musculară este fină şi consistenţa – moale.
Medicul veterinar Alin Deteşan recomandă cumpărătorilor să îşi procure carnea de miel doar din unităţi autorizate sanitar-veterinar pentru a se putea bucura de sărbători liniştite şi fără toxiinfecţii alimentare.
Sursa foto: realitatea.net