Expoziție de icoane pe sticlă la Muzeul Satului Bănăţean din Timişoara
În definirea concepției românești, dincolo de funcția sa religioasă, icoana încifrează funcții magice, ritualice și decorative. Publicul este invitat să viziteze o expoziție de icoane bănățene pe sticlă, din patrimoniul Muzeului Satului Bănățean, mai puțin cunoscute chiar în rândul iconarilor de astăzi.
Articol editat de Radio Resita, 20 aprilie 2022, 12:32 / actualizat: 20 aprilie 2022, 18:01
Acest eveniment aduce un elogiu artei sacre țărănești, oferind o imagine cuprinzătoare a profunzimii trăirilor lăuntrice ale țăranului din această zonă, prin transpunerea lor în icoana pe sticlă.
Prezintă criticul de artă, conf. univ. dr. Gabriel Kelemen de la Universitatea de Vest Timișoara, Facultatea de Arte și Design și vicepreședinte UAPT.
Atelier demonstrativ: tehnică de execuție a icoanei pe sticlă cu meșterul iconar Nicolae Munteanu, tezaur uman viu.
Lansare de carte: „Pomul sacru al tradiției românești”, autor fiind Gheorghe Secheșan, cuvânt introductiv de dr. Maria Hadiji și drd. Laura Gheorghiu la Universitatea Karl Franzens Graz-Austria.
Moment muzical: prof. coordonator de pian și canto, Ingrid Nicolaescu, alături de elevii de la Colegiul Național de Artă “Ion Vidu” și studenții de la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului „Regele Mihai I al României” din Timișoara.
Coordonatorii evenimentului sunt șeful Secției expozitionale pavilionare dr. Maria Hadiji şi muzeograf Marius Matei.