[AUDIO] ”Vrei să ajuți? Adoptă un cățel fără stăpân!”. Adăpostul public din Reşiţa este arhiplin
Rata de adopţie a animalelor fără stăpân în România este foarte scăzută, doar unul din zece câini îşi găsesc un stăpân. La polul opus, numărul patrupedelor abandonate este extrem de ridicată, fenomen ce creează probleme pentru comunităţile locale, fiind un real pericol pentru cetăţeni. La Reşiţa, situaţia nu este deloc diferită.
Articol editat de Mirabela Afronie, 16 aprilie 2022, 10:19 / actualizat: 17 aprilie 2022, 10:23
Adăpostul public de pe Calea Lupacului din Reşiţa este arhiplin. După cum a declarat şeful Direcţiei pentru Întreţinerea şi Repararea Patrimoniului Consiliului Local, Daniel Călin, în prezent, în padoc se află de două ori mai mulţi câini decât prevede legea. Noi avem foarte mulți câini în adăpost, am avut mai mulți, undeva în jur de 370 a fost maximul pe care l-am atins. În momentul de față avem aproximativ 250, dar din păcate capturăm zilnic între 2 și 7 exemplare de pe domeniul public, iar spațiului este insuficient. În mod normal ar trebui să nu depășim 120 de căței.
Pentru a încuraja adopția câinilor fără stăpân, Primăria Reșița pune la dispoziția iubitorilor de animale şi o platformă online www.adoptiecainiresita.ro unde vor fi prezentate toate animalele extrase de pe domeniul public, precum și procedura simplificată de adopție a acestora, conform reglementărilor legale. Platforma va fi actualizată zilnic, iar iubitorii de animale ce doresc să adopte pot cere informații suplimentare apelând numărul de telefon pus la dispoziție – 0255.22.02.00.
Totodată, este important ca proprietarii de animale de companie să fie la curent cu drepturile și obligațiile ce le revin. În acest sens, colegii de la Poliția Locală, au susținut în perioada 22 martie – 10 aprilie, o campanie de informare pentru a aduce la cunoștința reşiţenilor, actele normative ce reglementează drepturile și obligațiile acestora. Aceștia au acordat sprijin și îndrumare proprietarilor/deținătorilor de animale de companie în vederea îndeplinirii condițiilor stabilite de legislație. Peste 1000 flyere cu informații legate de campanie au fost diseminate în teren și 433 de animale de companie au fost verificate privitor la respectarea obligației privind microciparea. Astfel de campanii de conștientizare și informare se vor derula periodic.