Ascultă Radio România Reșița Live

[AUDIO-FOTO] Din cămara de la Gărâna, în marile supermarket-uri din România. Singurul producător din vestul ţării cu 8 produse atestate tradiţional

Cu toții ne dorim să trăim cât mai sănătos, cât mai liniștit, cât mai aproape de natura din care provin ingredientele pentru hrana noastră. Cu pasiunea pentru lucrurile simple şi cu vacanțele petrecute la bunici, ne este mai uşor să prețuim viața satului, atunci când gătim bucate delicioase familiei și oaspeților cu ingrediente naturale din zona montană. Rețetele descoperite şi folosite odinioară pentru produsele devenite între timp tradiţionale sunt simple și provin de la bunici și prietenii lor de altădată, din satele de munte de la poale de Semenic: Văliug, Gărâna, Brebu Nou, Crivaia, Slatina Timiş.

[AUDIO-FOTO] Din cămara de la Gărâna, în marile supermarket-uri din România. Singurul producător din vestul ţării cu 8 produse atestate tradiţional

Articol editat de Gerhard Chwoika, 1 aprilie 2022, 17:00 / actualizat: 1 aprilie 2022, 21:51

Aflăm aici povestea produselor din Banatul de Munte, atent selectate şi pregătite manual în gospodăria lui Mircea Freisz din Bocşa, care, în decursul a 60 de ani de viaţă, a transformat o pasiune din copilărie într-o profitabilă afacere de familie, recunoscută astăzi la nivel naţional şi internaţional:

Mircea Freisz

Amintirea copilăriei fericite a rămas mult timp aprinsă în sufletul lui Mircea. „Prima dată când am plecat cu bunicul meu după ciuperci a fost la vârsta de şapte ani. Era prea mare provocarea de a găsi specia comestibilă”, povesteşte Mircea Freisz.

După ce a lucrat peste 30 de ani într-o fabrică de armament din Reşiţa disponibilizarea l-a pus într-o situaţie dificilă. De aici şi până la pasiunea din copilărie a fost doar un pas. Şi astfel, acest hobby a ajuns să-i devină sursa sigură de venit. Cu ajutorul soţiei, Mircea a ajuns să-şi deschidă propria fermă de ciuperci. „Mi-am dat seama că trebuia să fac ceva pentru a-mi întreţine familia. Având rude în străinătate am vizitat în Gemania mai multe ferme de ciuperci, iar cu sprijinul familiei am pus la Bocşa bazele uneia mai mici. Acest lucru se întâmpla prin anul 2005. Şi astfel am început să cultiv ciuperci Pleurotus, cunoscute în popor sub numele de bureţi de fag”.

Pentru că afacerea s-a dezvoltat prin prisma cererii mari de produse făcute în propria gospodărie, Mircea Freisz a descoperit şi alte modalităţi prin care se pot face bani din produsele care cresc liniştite în natură. Un bun exemplu ar fi salata de bureţi de fag, făcută după o reţetă tradiţională a pemilor din Gărâna. „Am luat reţeta chiar de la doamna Clara de la Gărâna (n.r. o figură de cult a aşezării montane cărăşene) şi spre fericirea mea am şi înregistrat-o tradiţional. Este o salată specifică acestei zone şi este făcută doar cu ingrediente naturale”, a povestit Mircea Freisz pentru Radio Reşiţa. „Cu ajutorul acestei salate delicioase, am obţinut mai multe locuri întâi la numeroasele târguri organizate în ţară şi am participat alături de specialiştii Direcţiei Judeţene pentru Agricultură de şase ori la Gruene Woche de la Berlin – cel mai mare târg agricol din lume. Noi avem mai multe produse specifice acestei zone, dar eu am împrumutat într-un fel sau altul şi o reţetă specifică italienilor, este vorba de sos Bolognese, în care carnea am înlocuit-o cu ciuperca”.

Şi între timp Mircea Freisz şi-a atestat tradiţional toate cele 8 produse ale sale, este vorba de: salata de bureţi tradiţională ca la Bocşa, făcută după reţeta doamnei Clara de la Gărâna şi salata dulce-acrişor mixtă, zacusca de ciuperci, zacusca de fasole, zacusca de dovlecel verzui şi fraged, dulceaţa de ardei iute şi pasta Bolognese cu ciuperci, numărându-se astfel printre singurii din vestul ţării. 

Cărăşenii şi nu numai au astfel la dispoziţie, în această perioadă a Postului Paştilor, ocazia să profite din plin de produse de sezon specifice de la ţară, din gospodăria de la Bocşa, iar Mircea Freisz spune că nu s-a oprit încă din creaţia sa pentru că este pe cale îşi ateste şi cel de-al nouălea produs.

Întreaga poveste a produselor tradiţionale de la Gărâna a pasionatului de gastronomie de la Bocşa, care a transformat o pasiune din copilărie într-o afacere de succes o puteţi afla sâmbătă, 2 aprilie, în emisiunea „Oameni şi Locuri” de la 15:15 în „Interferenţe pe frecvenţe”.

De la pasionat la creator: Un IT-ist din Reşiţa a realizat un joc de masă despre oraşul său natal
Oameni și locuri vineri, 6 septembrie 2024, 17:00

De la pasionat la creator: Un IT-ist din Reşiţa a realizat un joc de masă despre oraşul său natal

De când ne naştem, jocul este o practică des întâlnită şi ocupă un loc aparte în umanitate. Jocul este relaxare, dar şi o metodă de...

De la pasionat la creator: Un IT-ist din Reşiţa a realizat un joc de masă despre oraşul său natal
Reşiţa este locul în care tradiţiile de odinioară se păstrează vii şi astăzi
Oameni și locuri joi, 29 august 2024, 15:00

Reşiţa este locul în care tradiţiile de odinioară se păstrează vii şi astăzi

Palatul Cultural, o adevărată bijuterie arhitecturală, dar şi un reper arhitectonic pentru întregul Banat de Munte, singura clădire cu...

Reşiţa este locul în care tradiţiile de odinioară se păstrează vii şi astăzi
Cel mai în vârstă pasionat de cicloturism din Banat este din Reşiţa. Parcurge 100 de kilometri pe zi şi este sănătos tun
Oameni și locuri marți, 20 august 2024, 17:00

Cel mai în vârstă pasionat de cicloturism din Banat este din Reşiţa. Parcurge 100 de kilometri pe zi şi este sănătos tun

Are 82 de ani împliniţi, este un om jovial, nerăbdător să-ţi împărtăşească din experienţele sale inedite petrecute de-a lungul vieţii....

Cel mai în vârstă pasionat de cicloturism din Banat este din Reşiţa. Parcurge 100 de kilometri pe zi şi este sănătos tun
„Devoratorul de cărţi” din Banat, trăieşte în Reşiţa. A citit peste 5.000 de volume și nu se oprește aici!
Oameni și locuri sâmbătă, 17 august 2024, 17:00

„Devoratorul de cărţi” din Banat, trăieşte în Reşiţa. A citit peste 5.000 de volume și nu se oprește aici!

Fiecare dintre noi are câte o pasiune, ceva ce ne place să facem fără a fi obligați, care ne ocupă timpul și care ne relaxează în diferite...

„Devoratorul de cărţi” din Banat, trăieşte în Reşiţa. A citit peste 5.000 de volume și nu se oprește aici!
Oameni și locuri sâmbătă, 10 august 2024, 17:00

Croitorul uniformelor militare ale Casei Regale ale Marii Britanii trăieşte şi munceşte la Reşiţa

Maistrul croitor Cristian Nimirceag din Reşiţa și-a ales meseria încă de pe băncile şcolii, ajungând să-și aducă aportul la realizarea...

Croitorul uniformelor militare ale Casei Regale ale Marii Britanii trăieşte şi munceşte la Reşiţa
Oameni și locuri vineri, 19 iulie 2024, 17:05

Bucovina – tărâm de poveste pentru călătorul însetat de artă, tradiţie, credinţă şi istorie

Bucovina, fost ducat în perioada Imperiului Austriac este o regiune istorică ce cuprinde un teritoriu care...

Bucovina – tărâm de poveste pentru călătorul însetat de artă, tradiţie, credinţă şi istorie
Oameni și locuri vineri, 19 iulie 2024, 17:00

Despre existența OZN-urilor şi a călătoriilor SF în timp şi spaţiu prin Banat cu Dan D. Farcaș – președintele ASFAN România

Dan D. Farcaș, născut la Reșița cu 84 de ani în urmă este un matematician, informatician, scriitor, cercetător al fenomenului OZN și al...

Despre existența OZN-urilor şi a călătoriilor SF în timp şi spaţiu prin Banat cu Dan D. Farcaș – președintele ASFAN România
Oameni și locuri vineri, 12 iulie 2024, 17:00

Atraşi de fenomenul Woodstock-ului montan de la Gărâna, o familie din Bucureşti a ales Banatul de Munte, să îi fie a doua casă

România secolului XXI are încă zone în care civilizația nu a pătruns aşa de pregnant, deranjând pe cei ai locului care încă mai cultivă...

Atraşi de fenomenul Woodstock-ului montan de la Gărâna, o familie din Bucureşti a ales Banatul de Munte, să îi fie a doua casă