[AUDIO] În duminica Sfintei Cruci la Mânăstirea Petroşniţa
Pe o culme de deal din apropierea Caransebeșului, cu nume de rugăciune, Radeș, se află Mănăstirea Petroșnița, în cadrul căreia, în Duminica a 3-a din Postul Mare, închinată Sfintei Cruci, a poposit duhovnicește Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului. Cu acest prilej, ierarhul, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a săvârșit Sfânta Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare în altarul de vară al așezământului monahal.
Articol editat de Gerhard Chwoika, 27 martie 2022, 15:00 / actualizat: 28 martie 2022, 10:53
Răspunsurile liturgice au fost date de grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeșului. La slujbă, au participat autorități locale, dimpreună cu un număr mare de credincioși din zona Văii Timișului, dar și pelerini din Caransebeș și din alte localități mai îndepărtate. Pe lângă hramul principal al Înălțării Sfintei Cruci, așezământul monahal are ca ocrotitor și pe Sfântul Ierarh Spiridon al Trimitundei.
Mănăstirea „Înălţarea Sfintei Cruci” din Petroșnița este situată la 15 km de Caransebeş, la 4 km din centrul satului, pe o culme de deal care poartă numele loc de rugăciune (Radeș). La dorința părintelui Ioan Sârbu de a avea o mănăstire pe pământul parohiei păstorită de el, părintele protosinghel Onufrie Ocu, cu metania din mănăstirea Sihăstria Voronei din Botoșani, însuflețește această dorință luînd hotărârea, prin pronia lui Dumnezeu de a ridica o mănăstire pe dealul Radeș, devenind astfel ctitorul acestui sfânt locaș, alăturându-i-se monahia Nectaria Murariu, cea care a fost numită apoi stareța mănăstirii, după care încet se mai alătură și alte suflete ce formează o mică obște. (arhid. Pavel Canea)