Război în Ucraina: Joe Biden promite, la Bruxelles, că SUA vor reacţiona dacă Rusia foloseşte arme chimice
SUA vor reacţiona în cazul în care Rusia va utiliza arme chimice în timpul invaziei sale în Ucraina, a dat asigurări joi preşedintele american Joe Biden, după ce a participat, la Bruxelles, la un summit extraordinar al NATO şi la un summit al G7, relatează Reuters.
Articol editat de Valentina Adam, 24 martie 2022, 06:40 / actualizat: 24 martie 2022, 20:50
”Vom răspunde, vom răspunde dacă el utilizează (arme chimice). Natura răspunsului va depinde de natura utilizării’‘, a spus Biden într-o conferinţă de presă la sediul NATO de la Bruxelles.
Liderul american a afirmat că preşedintele rus Vladimir Putin ”miza pe o divizare a NATO” la declanşarea invaziei ruse în Ucraina, dar că Alianţa Nord-Atlantică ”nu a fost niciodată mai unită ca azi”.
Vladimir Putin ‘‘nu se gândea că am putea menţine această coeziune. NATO nu a fost niciodată, niciodată mai unită decât este ea astăzi. Putin obţine exact opusul a ceea ce a dorit prin invadarea Ucrainei”, a subliniat liderul de la Casa Albă.
El a adăugat că Beijingul înţelege faptul că viitorul său economic este mai strâns legat de Occident decât de Rusia, după ce China a fost avertizată de SUA că va suporta consecinţele dacă va ajuta Moscova în războiul din Ucraina. ”Nu am făcut nicio ameninţare, dar i-am spus clar – m-am asigurat că înţelege consecinţele unui ajutor dat Rusiei”, a afirmat liderul american în legătură cu o convorbire telefonică recentă avută cu preşedintele chinez Xi Jinping.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a anunţat joi că Alianţa Nord-Atlantică va furniza Ucrainei echipamente de protecţie împotriva ameninţărilor chimice, biologice şi nucleare şi îşi va proteja şi forţele desfăşurate pe flancul estic împotriva acestor ameninţări.
Aliaţii sunt ‘preocupaţi’ de posibilitatea utilizării unor astfel de arme în Ucraina după invazia rusă şi ‘au convenit să furnizeze echipamente pentru a ajuta Ucraina să se protejeze împotriva ameninţărilor chimice, biologice, radiologice şi nucleare’, a explicat Stoltenberg la finalul unui summit extraordinar al liderilor Alianţei. El a reafirmat că Rusia ar putea încerca să creeze un pretext pentru utilizarea de arme chimice în Ucraina, acuzând SUA şi pe aliaţii lor că pregătesc un astfel de atac.
Pentru a 29-a zi Ucraina luptă şi se apară, rezistând în faţa ocupanţilor ruşi, care bombardează oraşele şi localităţile ucrainene şi au ucis un număr mare de civili, distrugând infrastructura ţării.
În aceste 29 de zile de război, forţele ruse au ucis mai mulţi civili faţă de militarii ucraineni care au murit în luptele duse împotriva inamicului. Forţele Armate ale Ucrainei, forţele de interne, apărarea antiteroristă, voluntarii şi locuitorii, civilii Ucrainei opun o rezistenţă acerbă în faţa inamicului rus şi de cele mai multe ori recurg la contraatac.
Forţele inamice ruse nu au reuşit să avanseze mult în interiorul ţării. Ocupanţii nu au reuşit să ocupe capitala Ucrainei, Kiev. De asemenea, nu au reuşit să intre în oraşele Kiev, Harkov, Sumî, Mikolaiv Cernihiv, Mariupol şi multe alte oraşe. Suburbiile capitalei Kiev sunt cele mai afectate de lupte din cauza invaziei şi a barbariei invadatorilor, dar forţele armate ucrainene nu cedează în faţa trupelor ruse.
Cel puţin 264 de civili, inclusiv copii, au fost ucişi în Kiev de la începutul invaziei Rusiei în Ucraina (primarul Kievului)
Cel puţin 264 de civili, inclusiv patru copii, şi-au pierdut viaţa în Kiev de la începutul invaziei Rusiei în Ucraina, a declarat primarul capitalei ucrainene, Vitakli Kliciko, care a adăugat că peste 300 de persoane au fost spitalizate din cauza rănilor şi peste 80 de clădiri au fost distruse de bombardamentele forţelor ruse.
„Ţinta agresorilor este capitala Ucrainei„, a spus primarul Kliciko într-un mesaj video postat pe YouTube.
Înainte de război, în Kiev trăiau aproximativ 3 milioane de persoane, dar acum numărul lor este înjumătăţit din cauza războiului, pentru că mulţi s-au refugiat.
„Avem nevoie de sprijin acum, în aceste vremuri dificile. Toată lumea este surprinsă cât de puternică este armata ucraineană, cât de puternici sunt soldaţii ucraineni, asta pentru că stăm în faţa uneia dintre cele mai puternice armate din lume: armata rusă„, a declarat Vitali Kliciko şi a subliniat că ucrainenii sunt atât de puternici pentru că, spre deosebire de soldaţii ruşi, ei îşi apără copiii, familiile, oraşele şi viitorul. Rusia vrea să îşi reconstruiască imperiul, dar Ucraina vrea „să fie parte a familiei europene, ca o ţară democratică, modernă şi europeană”, a adăugat primarul capitalei ucrainene.