România sprijină Ucraina – ştirile zilei
*** Guvernul a aprobat, prin ordonanţă de urgenţă, posibilitatea ca românii care au găzduit sau găzduiesc refugiaţi proveniţi din Ucraina să beneficieze, la cerere, de decontarea unor cheltuieli, respectiv 20 de lei/zi pentru hrană şi 50 de lei/zi pentru cazare pentru fiecare persoană găzduită.
Articol editat de Valentina Adam, 24 martie 2022, 06:36
*** Persoanele fizice şi juridice care vor să-i ajute pe refugiaţii care intră în România în urma agresiunii din Ucraina pot face acum transferuri în bani direct către Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU), într-un cont special alocat IGSU, iar sumele donate de companii sunt recunoscute ca fiind cheltuieli deductibile, potrivit unui comunicat al Executivului.
*** Agresiunea militară a Rusiei asupra Ucrainei nu este justificată, apreciază 68% dintre români, în timp ce 71% sunt de părere că Rusia a comis crime împotriva populaţiei civile în Ucraina, conform studiului ‘Despre război şi patriotism’, realizat de Grupul de Studii Socio-Comportamentale Avangarde.
*** Gradul de ocupare a centrelor de cazare ale Inspectoratului General pentru Imigrări este, în prezent, de 86,3%, a anunţat Ministerul Afacerilor Interne. Potrivit unui comunicat transmis AGERPRES, de la începerea conflictului din Ucraina, 4.268 de cetăţeni ucraineni au solicitat azil în România. Dintre aceştia, 17 au solicitat în ultimele 24 de ore.
*** Artiştii de stand-up Costel, Natanticu, Teo, Vio, Dan Badea, Alex Mocanu şi Dan Tutu au adunat 33.000 de euro pentru ucrainenii afectaţi de război în cadrul spectacolului pro-bono ‘Un show pentru oameni’, organizat la Berăria H din Capitală. Potrivit unui comunicat transmis AGERPRES, încasările din bilete au fost direcţionate către Crucea Roşie Română şi vor fi folosite în scop umanitar.
*** Părinţii copiilor din Ucraina trebuie să le vorbească acestora despre război adaptat vârstei, a atras atenţia psihologul Elena Sava, de la World Vision, potrivit unui comunicat transmis de această fundaţie. Ea a oferit, la o dezbatere online organizată de World Vision România, o serie de sfaturi părinţilor din Ucraina despre cum să le spună celor mici despre conflagraţie, semnalând, printre altele, nevoia copiilor de a şti că ei şi cei dragi lor sunt în siguranţă.
*** Consiliul Local Sector 2 a adoptat un proiect de hotărâre ce aprobă încheierea unui contract de comodat între autoritatea locală şi Universitatea Tehnică de Construcţii Bucureşti pentru primirea refugiaţilor din Ucraina.
*** Doi copii născuţi prematur în Odesa în urmă cu o lună şi jumătate şi mama lor au ajuns în România, urmând să fie transportaţi la Spitalul ‘Dimitrie Castroian’ din Huşi şi ulterior la Spitalul de Urgenţă ‘Elena Beldiman’ din Bârlad. Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Vaslui, copiii, născuţi la 30 de săptămâni, au necesitat îngrijiri speciale imediat după naşterea prematură şi din cauza faptului că în Ucraina bebeluşii nu mai erau în siguranţă, medicii şi părinţii au căutat soluţii pentru a-i salva.
*** Camera de Comerţ, Industrie, Navigaţie şi Agricultură (CCINA) Constanţa a deschis un punct de informare şi asistenţă, unde cetăţenii ucraineni care doresc să îşi relocheze afacerile şi să continue activităţile economice au posibilitatea de a primi informaţii referitoare la înfiinţarea unei societăţi in judeţul Constanţa.
*** Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Giurgiu a stabilit, în şedinţă extraordinară, ca Sala Polivalentă ‘Chauncey Hardy’ din municipiu, care fusese amenajată pentru cazarea a o sută de refugiaţi din Ucraina, să fie redată destinaţiei pentru care a fost construită, respectiv antrenamente şi competiţii sportive, până la data la care va fi necesară cazarea cetăţenilor străini sau a apatrizilor care provin din zona conflictului armat din Ucraina şi intră în România.
*** Consiliul Local Suceava a fost convocat în şedinţă de îndată, la iniţiativa primarului Ion Lungu, pentru a aproba alocarea a 150.000 de lei ca ajutor umanitar pentru oraşul Cernăuţi. Lungu a spus că sursa banilor ce vor avea ca destinaţie ajutorul umanitar pentru Cernăuţi, oraş înfrăţit cu Suceava de mai mulţi ani, este Fondul de rezervă al municipalităţii. Potrivit primarului Sucevei, banii vor fi folosiţi pentru achiziţionarea de produse alimentare.
*** Aproximativ 100 de copii ai refugiaţilor ucraineni stabiliţi temporar în Arad s-au înscris la şcoli din judeţ şi au început cursurile, o parte dintre ei primind tablete de la Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) pentru că şi-au exprimat dorinţa de a învăţa de la locul de cazare, conectaţi la o platformă guvernamentală pusă la dispoziţie de ţara lor.
*** Peste 100.000 de refugiaţi s-ar afla cazaţi la diverse familii sau în alte spaţii adecvate în satele şi comunele din Ucraina, situate în vecinătatea frontierei de stat româno-ucrainene, a declarat, pentru AGERPRES, preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Maramureş, Ionel Bogdan.
*** Cinci copii ucraineni au fost internaţi în ultimele zile în două spitale de stat din judeţul Sibiu – trei au fost trataţi de medicii de la Spitalul Clinic de Pediatrie din municipiul Sibiu, iar alţi doi sunt îngrijiţi la Spitalul Municipal din Mediaş, unde există câţiva doctori care cunosc limba rusă, au precizat directorii celor două instituţii sanitare, pentru AGERPRES.
*** Un număr de 43 de copii din Ucraina au început, din această săptămână, cursurile în cadrul a trei grădiniţe din Braşov. Este vorba de un proiect-pilot derulat de municipalitate, în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Braşov şi trei grădiniţe din oraş, precizează o informare transmisă de reprezentanţii Primăriei Braşov