[AUDIO] Peste 25% dintre fermierii cărăşeni şi-au depus deja la APIA cererile unice pe suprafaţele agricole
Campania de depuneri de cereri la nivelul judeţului Caraş-Severin este conformă graficului asumat şi până în prezent din numărul de propus a fi primite de APIA în 2022, adică peste 18.690, până în data de 17 martie au fost depuse mai bine de 3.100 de cereri. În procente, acest lucru înseamnă aproximativ 25% din cererile estimate a fi primite. Suprafaţa de teren care a fost solicitată prin cererile depuse a fost de 17.100 de hectare, adică undeva la 9,75% din suprafaţa totală solicitată în anul de cerere 2021, suprafaţă estimată de APIA că va fi solicitată, cel puţin şi anul acesta.
Articol editat de Gerhard Chwoika, 22 martie 2022, 18:44 / actualizat: 23 martie 2022, 14:28
Conform directorului APIA Caraş-Severin, Dumitru Stepanescu, au fost mici sincope în trimiterea de către primării a adeverinţelor care certifică faptul că suprafeţele agricole solicitate la plată de către fermieri sunt cele înregistrate în Registrul Agricol conform declaraţiei pe proprie răspundere a acestora. În data de 17 martie, au fost programaţi 370 de fermieri, iar la ghişeele APIA s-au prezentat 380 de fermieri, ceea ce înseamnă că procentul de realizare este de peste 100%.
Fermierii pot depune cererile fie online, fie fizic, aceleaşi operaţiuni se fac, doar că la depunerea electronică, aceştia sunt nevoiţi să mai facă un drum la centrele APIA din judeţ pentru a le semna şi asta pentru că de la 15 octombrie 2022 vor începe plăţile în avans, iar pentru a putea fi transferaţi la plată, cererile trebuie închise şi asumate de către fermieri.
De anul acesta, Ministerul Agriculturii a creat facilitatea de semnătură electronică a cererii. Asta înseamnă că fermierul completează online cererea, o semnează electronic şi nu se prezintă la APIA doar dacă sunt neconformităţi şi trebuie să aducă lămuriri în plus sau documente justificative pentru a-şi clarifica situaţia terenurilor sau a efectivelor de animale. E primul an când s-a dat această posibilitate, dar momentan din micii fermieri, niciunul nu a recurs la această modalitate, probabil marii latifundiari vor găsi oportună această modalitate şi vor proceda în consecinţă, a mai subliniat Dumitru Stepanescu.