Cea de-a 28-a zi de război în Ucraina
Pentru a 28-a zi, Ucraina luptă şi se apără, rezistând în faţa ocupanţilor ruşi, care bombardează oraşele şi localităţile ucrainene şi au ucis un număr mare de civili, distrugând infrastructura ţării. În aceeste 28 de zile de război, forţele ruse au ucis mai mulţi civili, faţă de militarii ucraineni care au murit în luptele duse împotriva inamicului.
Articol editat de Valentina Adam, 23 martie 2022, 06:38
Forţele Armate ale Ucrainei, forţele de interne, apărarea antiteroristă, voluntarii şi locuitorii, civilii Ucrainei opun o rezistenţă acerbă în faţa inamicului rus şi de cele mai multe recurg la contraatac. Forţele inamice ruse nu au reuşit să avanseze mult în interiorul ţării. Ocupanţii nu au reuşit să ocupe capitala Ucrainei, Kiev. De asemenea, nu au reuşit să intre în oraşele Kiev, Harkiv, Sumi, Nikolaiev, Cernihiv, Mariupol şi multe alte oraşe.
Suburbiile capitalei Kiev sunt cele mai afectate de lupte, din cauza invaziei şi a barbariei invadatorilor, dar forţele armate ucrainene nu cedează în faţa trupelor ruse.
Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, l-a invitat marţi pe papa Francisc să joace rolul de mediator în negocierile dintre Kiev şi Moscova, care la sfârşitul lui februarie a declanşat un război împotriva Ucrainei, transmite AFP.
‘Am aprecia rolul de mediator al Sfântului Scaun pentru a pune capăt suferinţei umane’ în Ucraina, a scris Volodimir Zelenski pe Twitter după o discuţie telefonică cu papa, în timp ce Kremlinul apreciase cu puţin înainte că discuţiile în curs cu Kievul nu sunt suficient de ‘substanţiale’.
Preşedintele ucrainean a mai declarat că l-a informat pe ‘Sanctitatea Sa despre situaţia umanitară dificilă şi blocarea coridoarelor umanitare de către trupele ruse’, mulţumindu-i totodată pentru ‘rugăciunile sale pentru Ucraina şi pace’.
Volodimir Zelesnki i-a ‘cerut (Sfântului Părinte) să vină în ţara noastră în acest moment foarte important’, a adăugat el într-un videoclip difuzat în cursul nopţii de marţi spre miercuri. ‘Şi cred că putem organiza această vizită importantă care aduce un sprijin semnificativ fiecăruia dintre noi, fiecărui ucrainean’, a mai spus şeful statului.
De la începutul ofensivei ruse care a făcut mii de morţi în special în rândul civililor din Ucraina, Papa Francisc şi-a înmulţit apelurile la pace. În timpul unei rugăciuni publice din 16 martie, el i-a cerut lui Dumnezeu iertare în numele oamenilor care ‘continuă să bea sângele morţilor sfâşiaţi de arme’.
Ţară majoritar ortodoxă, Ucraina are o mare minoritate greco-catolică ataşată Vaticanului, care este concentrată în vestul ţării.
A treia biserică ca mărime din Ucraina, această confesiune catolică de rit oriental revendică aproximativ 5,5 milioane de credincioşi în fosta republică sovietică având în jur de 40 de milioane de locuitori înainte de război. Aproape 9% dintre ucraineni au declarat că aparţin acestei biserici, faţă de 58% pentru Biserica Ortodoxă independentă şi 25% pentru cea dependentă de Patriarhia Moscovei, potrivit unui sondaj din 2021
Orice ‘compromis’ în negocierile cu Rusia menit să pună capăt conflictului va fi supus unui referendum în Ucraina, a declarat luni preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski într-un interviu pentru un site de ştiri regional ucrainean, informează AFP.
‘Am explicat-o pentru toate grupurile de negocieri: atunci când vorbiţi despre toate aceste schimbări (ce vor figura într-un eventual acord, n.r.), şi ele pot fi istorice, (…) noi le vom supune unui referendum’, a spus Zelenski pentru site-ul de ştiri Suspilne.
‘Poporul va trebui să se pronunţe asupra unor forme de compromis. Iar în ce vor consta ele (compromisurile) ţine de discuţiile noastre‘ cu Rusia, a continuat Zelenski.
În acest sens, Zelenski a revenit asupra problemei-cheie a NATO, organizaţie la care ţara sa nu va putea adera, după cum a recunoscut el recent.
‘Am înţeles-o deja cu toţii. Noi nu suntem acceptaţi (în NATO), pentru că lor (ţărilor membre) le este frică de Rusia. Aceasta este tot. Şi noi trebuie să ne calmăm şi să spune: ‘Ok, (sunt necesare) alte garanţii de securitate‘, a subliniat preşedintele Zelenski.
‘Sunt ţări în NATO care vor să fie garanţi de securitate (ai Ucrainei) (…), care sunt gata să facă tot ce această Alianţa ar fi trebuit să facă dacă noi am fi fost membri. Şi eu cred că acesta este un compromis normal’, a mai spus Volodimir Zelenski.
Kievul acuză soldaţii ruşi că au ‘răpit’ trei israelieni dintr-un oraş pe care îl ocupă.
Guvernul ucrainean a acuzat armata rusă că a ‘răpit’ luni trei israelieni din Melitopol, un oraş din sud-estul Ucrainei pe care îl ocupă, notează AFP. Luni, ‘la Melitopol, ocupanţii ruşi au răpit trei cetăţeni israelieni: Tatiana Kumok şi părinţii ei, Vera şi Mihail Kumok’, a declarat vicepremierul Irina Vereşciuk, citată pe Facebook de Centrul pentru comunicaţii strategice şi securitate informaţională.Mihail Kumok este prezentat ca ‘editor’, proprietarul unei companii numite ‘MV Holding’. Autorităţile ucrainene nu au furnizat deocamdată alte detalii