[AUDIO] Luna martie aduce mamografii gratuite pentru femeile din Vestul ţării
Proiectul „Fii responsabilă de sănătatea ta”, derulat de Spitalul Municipal Timişoara împreună cu Institutul Oncologic Cluj-Napoca, va fi extins în toate judeţele din regiunea de Vest a ţării, inclusiv în Caraş-Severin. În maximum două săptămâni, şi cărăşencele, cu vârsta cuprinsă între 50 şi 69 de ani, se pot adresa Spitalului Județean de Urgenţă Reşiţa, pentru a beneficia de mamografii gratuite.
Articol editat de Daiana Rosca, 7 martie 2022, 15:03 / actualizat: 7 martie 2022, 19:20
„50% dintre femeile care vor beneficia de mamografie, în cadrul proiectului, trebuie să fie din mediul rural și le încurajez pe acestea sa se adreseze primăriilor din localitatea de domiciliu, pentru a organiza împreuna transportul la Timișoara”, ne-a declarat coordonatorul proiectului, medicul Olimpia Oprea.
La Spitalul Municipal din Timişoara a început activitatea de screaning pentru depistarea cancerului la sân. Peste 100 de femei s-au înscris deja pentru a beneficia gratuit de o mamografie.
În cadrul acestui proiect, Spitalul Clinic Municipal de Urgență Timișoara oferă gratuit, până la finalul anului 2023, examinare mamografică, pentru descoperirea timpurie a cancerului de sân. Femeile cu vârsta cuprinsă între 50 – 69 de ani, cele mai expuse unui astfel de risc de boală, sunt invitate să participe la screening o dată la 2 ani. Mamografia poate depista cancerul de sân înainte ca acesta să provoace simptome, fiind astfel mult mai ușor de tratat.
Mamografia durează aproximativ 5 minute, doza de radiații este mică, nu implică niciun risc, iar întreaga vizită durează cel mult 30 de minute. Rezultatul se va transmite telefonic, în cel mult 2 săptămâni de la examinare.
Programari se pot face la numerele de telefon: 0745 620 965; 0748 884 476; 0748 296 606, 0748 884 475 sau e-mail: programari.mamografii.scmut@gmail.com.
Condiții de participare la programul de screening la Spitalul Clinic Municipal de Urgență Timișoara:
– Femei cu vârsta între 50 și 69 de ani;
– Domiciliul in regiunea Vest (județele Timiș, Arad, Caras-Severin, Hunedoara);
– Sa nu fi fost diagnosticata cu cancer de sân, sub tratament și supraveghere oncologică;
– Sa nu se fi extirpat sanii din alte motive decât cancerul de sân;
– Sa nu fi efectuat o mamografie în ultimile 6 luni.
Sursa foto: arhiva RRR