Centrele pentru Auto-Recenzare Asistată din municipiile județului Caraș-Severin – LOCAŢIE ŞI DISPONIBILITATE
Recensământul este singura operațiune care produce numărătoarea oficială a populației pe teritoriul unei țări și în cele mai mici sub-teritorii geografice ale sale, împreună cu un număr selectat de caracteristici demografice și sociale ale populației, producând și informații referitoare la stocul de locuințe, ne spune Mihail Caliţoiu, directorul Direcției Județene de Statistică din Caraș-Severin.
Articol editat de Ovidiu Babolea, 11 aprilie 2022, 07:01
Recensământul Populației și al Locuințelor este o cercetare statistică de amploare, desfășurată la nivelul populației rezidente care trăiește pe teritoriul țării noastre si se desfășoară o data la 10 ani.
Exclusiv în format electronic
Începând cu anul acesta, în premieră pentru România, colectarea datelor se va face pe tablete electronice, fără să mai folosim hârtia.
Obiectivul prioritar al recensământului este de a obține informații ample și de calitate privind numărul și distribuția teritorială a populației, a structurii demografice și socio-economice, date referitoare la gospodăriile populației și la fondul locativ, condițiile de locuit ale populației și clădirile în care se situează locuințele.
Etapa a II-a
Colectarea propriu-zisă a datelor de recensământ , se va face în 3 etape:
- prima etapa, în care se face colectarea indirectă a datelor din surse administrative, a început la 1 februarie și s-a încheiat la 9 martie 2022.
- a doua etapa, în care se desfășoară auto-recenzarea, a început în 14 martie și este activă pînă în 15 mai 2022.
- iar a treia etapă, de colectare a datelor de către recenzori prin interviuri față-în-față cu ajutorul tabletelor electronice, la reședința obișnuită a persoanelor care nu au reușit să se auto-recenzeze online, se va face în perioada 16 mai – 17 iulie 2022.
Perioada de auto-recenzare se desfășoară până în 15 mai 2022 și presupune ca o persoană adultă stabilită de comun acord de membrii fiecărei gospodării – preferabil capul gospodăriei – să intre pe site-ul recensământului www.recensamantromania.ro și să completeze formularul de pre-înregistrare al gospodăriei.
Urmare acestei pre-înregistrări fiecare membru al gospodăriei care s-a înregistrat, va primi pe email-ul propriu, un link unde va găsi chestionarul pentru auto-recenzare.
Centre ARA și program
Potrivit directorului Mihail Caliţoiu, de la Direcția Județeană de Statistică din Caraș-Severin în majoritatea localităților din județ, cum ar fi Anina şi Oraviţa, cetățenii, care au nevoie de asistență pentru auto-recenzare, se pot prezenta la sediile primăriilor.
Însă în cele două municipii din Caraș-Severin recenzorii ARA pot fi găsiți în mai multe locații:
4 centre ARA în REȘIȚA
- Liceul de Artă Sabin Păuța, Aleea Tineretului, Nr. 3, Reșița (Zona Govândari);
- Clubul Persoanelor Vârstnice – Str. George Enescu, nr. 4, ap.4 (Zona Luncă);
- Casa de Căsătorii Reșița, Piața 1 Decembrie 1918, Reșița (Zona Centrul Civic);
- Sediul Serviciului Public ”Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență al Municipiului Reșița” – Piața Republicii, nr. 17 (Zona Muncitoresc)
5 centre ARA în Caransebeș
- Sediul Primăriei municipiului Caransebeș, strada Piața Revoluției nr.1: luni-vineri între orele 08:00-18:00, sâmbătă – duminică între orele 10:00-14:00;
- Sediul Poliției Locale, strada Nicolae Bălcescu nr.117: luni-vineri între orele 08:00-18:00, sâmbătă – duminică între orele 10:00-14:00;
- Direcția de Asistență Socială, strada Teiușului nr.24: luni-vineri între orele 08:00-18:00, sâmbătă – duminică între orele 10:00-14:00;
- Liceul Tehnologic ,,Decebal” Corp B (Școala Generală nr.2), strada Ștefan Jianu nr.1: luni-vineri între orele 14:00-18:00, sâmbătă – duminică între orele 10:00-14:00;
- Liceul Tehnologic ,,Dacia” Corp B (Școala Generală nr.1), strada Calea Severinului nr.149 A: luni-vineri între orele 14:00-18:00, sâmbătă – duminică între orele 10:00-14:00.
Toate centrele pentru Auto-Recenzare Asistată din județul Caraș-Severin stau la dispoziția cetățenilor în fiecare zi a săptămânii, INCLUSIV SÂMBĂTĂ ȘI DUMINICĂ!!!
Beneficiile auto-recenzării
Auto-recenzarea aduce si cateva beneficii precum:
- evitarea contactului cu persoane externe locuinței având în vedere riscurile infectării cu SARS-COV2
- gestionarea timpului liber mult mai ușor
- o calitate mult mai mare a răspunsurilor date prin furnizarea acestora de fiecare persoană
- și nu în ultimul rând, conform O.U.G. nr. 19 din 2020, 1 zi liberă plătită pentru salariații care participă la procesul de auto-recenzare.
Cetățenii care nu au posibilitatea să se auto-recenzeze la domiciliu, o vor putea face în spatii special amenajate puse la dispoziție de primării, sub îndrumarea celor 127 de recenzori pentru auto-recenzare asistată, distribuiți in fiecare localitate.
Etapa a treia
În perioada 16 mai – 17 iulie, va începe etapa de colectare a datelor prin interviuri față-în-față cu ajutorul tabletelor, iar cei 278 de recenzori de teren repartizați pe sectoare în tot județul Caraș-Severin, vor colecta date despre persoanele și locuințele celor care n-au reușit să se auto-recenzeze.
Institutul Național de Statistică se preocupă ca toate datele culese de la cetățeni să fie stocate și utilizate conform celor mai bune practici europene de siguranță și confidențialitate astfel, datele obținute sunt anonimizate așa încât, nimeni să nu poată face legătura cu o persoană în cauză.
Totul este CONFIDENȚIAL
Atât în cazul auto-recenzării on-line, a auto-recenzării asistate, cât și în cazul înregistrării datelor în formularul electronic prin interviu efectuat de un recenzor, CNP-ul este criptat imediat ce intră în sistem, iar stocarea în baza de date a recensământului se face utilizând un identificator statistic rezultat prin aplicarea unui algoritm de criptare asupra CNP-ului, de asemenea, transferul de date online se realizează printr-un sistem securizat, protejat împotriva prelucrării neautorizate sau ilegale.
„Participarea la recensământ este o îndatorire cetățenească, pe care o îndeplinim fiecare pentru comunitatea în care trăim, deoarece, cu toții ne dorim un viitor mai bun pentru noi dar și pentru generațiile următoare”, a mai adăugat Mihail Caliţoiu, directorul Direcției Județene de Statistică din Caraș-Severin.
sursa foto: blog.ilegis.ro