[AUDIO] Salvarea Băilor Neptun, obiectiv principal și în 2022 în Herculane Project
Articol editat de Cristina Corocan, 9 februarie 2022, 12:27
Herculane Project continuă și în 2022 cu același obiectiv principal – salvarea patrimoniului arhitectural din Băile Herculane. Anul acesta își propune să înceapă Etapa a II-a a șantierului de punere în siguranță și să se facă intervenții la 3 acoperișuri aflate în stadiu avansat de degradare, unul dintre ele fiind aproape de colaps.
” Salvarea Băilor Neptun rămane unul din obiectivele importante pentru noi. Lucrarea nu este una deloc ușoară, de aceea momentan suntem în faza de proiectare a unor soluții tehnice noi pentru aceste 3 zone de intervenție, cât și în faza de reexpertizare tehnică a clădirii. Ultima expertiză tehnică pe care am făcut-o a fost elaborată în anul 2017, iar de atunci chiar dacă noi am am executat o serie de lucrări care au ajutat foarte mult clădirea, intervenția trebuie să continue”, afirmă Oana Chirilă, inițiatoarea Herculane Project.
Reactivarea clădirii monument istoric Baia Neptun presupune un amplu proiect de restaurare și reconversie, dezvoltat prin intermediul unei abordări multidisciplinare și transversale între diverse domenii precum arhitectura, restaurarea, proiectarea structurilor, turism, cultură și artă, cât și cea a turismului balnear. Proiectul este construit având în vedere atât nevoile orașului stațiune Băile Herculane și a comunității sale locale, cât și a comunității temporare și anume turiștii. Proiectul sprijină și promovează conceptul de guvernanță participativă, reactivarea Băilor Neptun are în vedere două tipologii de abordări, prin implicarea publicului larg și a voluntarilor în dezvoltarea proiectului, și prin implicarea specialiștilor din diversele domenii integrate.
Cei care doresc să sprijine acest proiect o pot face trimițând un SMS la 8845 cu textul Herculane și astfel vor dona 2 euro lunar pentru salvarea Băilor Neptun.
În acest moment, Herculane este în top 12 situri de patrimoniu din Europa care riscă să dispară din cauza degradării accentuate.
surrsa foto: Herculane Project