Cel mai scump şi cel mai negru măr din lume creşte în Tibet
Este probabil cel mai rar măr din lume. Este, fără îndoială, cel mai scump dintre fructele de pe piaţă, se numeşte Black Diamond şi creşte doar în Tibet într-o regiune de peste 3.000 de metri înălţime faţă de nivelul mării. Mic, suculent şi dulce, mărul negru este un soi cultivat în regiunea Nyingchi. Are acelaşi gust ca şi „verii” săi tradiţionali, doar că în felul său este foarte special. Un singur măr poate costa şi până la 20 de euro.
Articol editat de Gerhard Chwoika, 7 februarie 2022, 09:58 / actualizat: 7 februarie 2022, 11:48
Particularitatea derivă, în primul rând, din condiţiile în care este cultivat. Copacii cresc la umbra munţilor Himalaya, iar această poziâie îi face supusă condiţiilor meteorologice şi, adesea, variaţiilor extreme de temperatură între zi şi noapte.
Aşteptarea de aproximativ 8 ani înainte ca pomii să înceapă să rodească contribuie la preţul nu tocmai ieftin, comparativ cu 3 până la 5 pomi tradiţionali.
Mai mult, dat fiind contextul climatic prohibitiv în care cresc, nu sunt necesare substanţe chimice care să contracareze acţiunea vreunei insecte dăunătoare, pentru simplul fapt că la 3.000 de metri înălţime nu există paraziţi capabili care să afecteze fructul.
Aşa se explică preţul mărului negru, care în china este vândut în supermarket-urile de lux, în pachete de 6-8 fructe.
Sursa: worldnews24.net