Cornel Galescu: Criteriile bazate strict pe memorare nu vor putea niciodată promova oameni creativi, inteligenți și morali
“Sunt bucuros că am descoperit că la Consiliul Județean Caraş-Severin, concursurile au început să fie pe bune, nu ca în trecut, atunci când erau şpăgi, nepotisme şi influențe”, a declarat Cornel Galescu, care nu a promovat concursul pentru ocuparea funcţiei de şef al Serviciului Public Salvamont.
Articol editat de Mirabela Afronie, 2 februarie 2022, 19:53 / actualizat: 3 februarie 2022, 21:46
Cornel Galescu, numit şeful Salvamont Caraş-Severin, pentru o perioadă de patru luni, a fost declarat respins la proba scrisă, obţinând 64 de puncte.
“Am obținut 64 de puncte din 70, este ca și într-o competiție sportivă, mai aveam câteva secunde să mă calific la olimpiadă, nu m-am calificat, o să am o altă șansă în viitor și sper ca atunci să fie mai bine. Acum, dacă este să privesc și din altă perspectivă, contracandidatul meu, favoritul opoziției din Consiliul Județean, nu a avut nici măcar curajul să se prezintă la acest concurs. Eu am avut curajul să mă prezint la un concurs în administraţia publică şi dintr-un fel de curiozitate.
Criteriile de absolvire a unui concurs bazate strict pe memorare nu vor putea niciodată promova oameni creativi, inteligenți și morali. De aceea cred ar trebui cumva schimbată forma prin care te califici pentru un astfel de serviciu. Nu mi se pare normal să treci un examen memorând 200 de pagini, multe dintre ele neavând nicio legătură cu domeniul în sine. Din păcate trebuie să constat pe pielea mea că aceste criterii au fost stabilite foarte obiectiv în trecut astfel încât să nu poate să pătrundă oricine și cum vrea în sistem. Îmi asum ce spun.”
Rămâne de văzut cine va conduce serviciul până la organizarea unui nou concurs, dacă va rămâne tot Cornel Galescu sau va fi numit altcineva.
“Va trebui să am o discuţie sau să fiu solicitat de preşedintele Consiliului Judeţean, eu am mare încredere în continuare, în domnul Romeo Dunca, ştie ce face şi mă onorează încrederea pe care o are în mine. N-aş vrea la o a doua şansă să-l dezamăgesc”, a concluzionat Cornel Galescu.
Referitor la lipsa acreditării, Cornel Galescu a declarat că s-a ajuns în această situaţie în urma reorganizării, după ce Serviciului Public Salvamont Caraş-Severin a devenit instituţie cu personalitate juridică, sub autoritatea Consiliului Judeţean.
“S-a schimbat și adresa, s-a schimbat conducerea… Au fost niște aspecte care au dus la modificare și bineînțeles că asta a făcut să se piardă vechea acreditare. Partea bună este că am făcut toate diligenţele pentru a fi reacreditaţi și avem toate șansele pentru că, dacă în trecut acreditarea s-a dat în baza unor criterii, astăzi suntem peste criteriile respective. Suntem mai mobili, avem mai multe dotări, avem un serviciu mult mai bine orientat şi structurat decât era în trecut. Nu văd nicio problemă în a reobţine acreditarea.”
Cornel Galescu a declarat că în ţară mai există şi alte servicii care funcţionează fără acreditare, ceea ce nu le influenţează activitatea.
“Nu ne afectează sub nicio formă activitatea, noi funcționăm la fel cum funcționam şi până acum, funcţionăm în baza unor legi foarte clare. Singurul aspect care ar putea cumva să intre în discuție este în cazul unui litigiu de natură juridică, atunci s-ar putea atinge această problemă, într-un fel sau altul.”