Negocieri fără rezultat pentru repartizarea banilor către primăriile din Caraș-Severin
După discuţii intense şi chiar negocieri, consilierii judeţeni din Caraş-Severin nu s-au înţeles asupra sumelor care vor ajunge în conturile primăriilor din județ. Prin urmare, repartizarea cotei de 6% din impozitul pe venit a fost amânată pentru o şedinţă viitoare care, cel mai probabil, va avea loc înainte de 11 februarie, dată până la care unităţile administrativ teritoriale trebuie să-şi stabilească bugetul pe 2022.
Articol editat de Mirabela Afronie, 1 februarie 2022, 08:00 / actualizat: 1 februarie 2022, 12:22
Secretarul general al judeţului Caraş-Severin, Darian Ciobanu, a declarat că toate primăriile trebuie să îşi stabilească bugetul pe anul 2022 în cel mult 45 de zile de la publicarea Legii bugetului de stat în Monitorul Oficial, termen care expiră în 11 februarie. Ciobanu a precizat că ar fi ideal ca banii să fie repartizaţi înainte ca UAT-urile să-şi aprobe bugetele.
„O să fim într-o postură în care vom tranşa nişte probleme ordinare într-o şedinţă extraordinară, intercalată datei de 10-11 februarie.“
Aproximativ 33 de milioane de lei, bani de la bugetul de stat din cota de 6% din impozitul pe venit, ar fi trebuit să ajungă la primăriile din Caraş-Severin, dar aleşii din partea opoziţiei – PSP, PRO România şi PMP s-au abţinut de la vot. Liderul grupului Pro România, Flavius Nedelcea, a declarat că repartizarea a fost făcută strict politic şi că sumele trebuie împărţite în mod corespunzător.
Preşedintele Consiliului Judeţean Caraş-Severin, Romeo Dunca susţine că suma este cu aproape 6 milioane de lei mai mare faţă de ultimii doi ani şi că repartizarea a fost una proporţională, însă s-au dorit mai mulţi bani pentru comunele Armeniş, Mehadia, Berzasca, Buchin, Păltiniş şi Lăpuşnicel.
„Consilierii județeni ca să voteze mi-au cerut pe românește să dăm un milion de lei din banii anumitor primării către primăriile care ei le indică. Nu am fost de acord cu atât mai mult cu cât o parte importantă mi s-a cerut să fie luată de la Caransebeș. Caransebeșul are un spital cu probleme grave și nu i s-au alocat mai mulți bani decât i se cuvenea. La fel s-a mers pe ideea că Reșița, oricum nu a primit niciodată nimic și să tăiem 500.000 de lei de la Reșița, la fel nu am fost de acord. Am venit cu contrapropunere și am zis să facem cumva, să vorbim și să luăm puțin de la fiecare, inclusiv de la primăriile opoziției… În consecință, nu s-a votat.“
Dunca a precizat că este cea mai echilibrată propunere de alocare de până acum, lucru susținut și de o parte dintre consilierii opoziției.
„La ședința viitoare, vom face în așa fel încât persoana care a lipsit de la vot să fie prezentă, fiind vorba de Ghiță Sporea care este bolnav și persoana care este în conflict de interese să-și dea demisia.“
Potrivit propunerii pentru repartizarea cotei de 6% din impozitul pe venit, municipiul Reşiţa ar urma să primească 3 milioane de lei, municipiul Caransebeş – 1,5 milioane de lei, iar restul oraşelor câte un milion de lei fiecare. În cazul comunelor, cea mai mare sumă de bani ar trebui să ajungă la Zăvoi – 420.000 de lei, urmată de Slatina Timiș și Berzovia – 410.000 de lei și Măureni, Răcășdia, Ramna, Turnu Ruieni, Armeniș, Băuțar, Ezeriș și Lupac – 400.000 de lei. La polul opus se află Șopotu Nou cu doar 180.000 de lei, dar și localitățile Lăpușnicel și Carașova cu câte 200.000 de lei.
Banii din cota de 6% din impozitul pe venit sunt principala sursă a bugetelor locale și sunt folosiți pentru susținerea programelor de dezvoltare locală și pentru susținerea programelor de infrastructură care necesită cofinanțare locală, precum și pentru cheltuielile de funcționare pe care primăriile, în mod justificat, nu le pot finanța din veniturile proprii și din sume defalcate de TVA pentru echilibrarea bugetelor.