VIDEO: NASA a lansat cu succes telescopul spaţial James Webb
LIVE VIDEO: Lansarea telescopului James Webb.
Articol editat de Casandra Silitra, 26 decembrie 2021, 08:26
UPDATE: Revoluţionarul telescop cu infraroşu, un proiect cu un buget de 9 miliarde de dolari, considerat de NASA drept cel mai important observator astronomic spaţial al următoarei decade, a fost lansat cu o rachetă Ariane 5 la ora 12:20 GMT de la baza Agenţiei Spaţiale Europene (ESA) din Guyana Franceză, informează Reuters, citat de Agerpres.
Lansarea chiar din ziua de Crăciun s-a derulat impecabil, cu numărătoarea inversă rostită în franceză – eveniment transmis live de NASA şi ESA.
După o ascensiune de 27 de minute, instrumentul ce cântăreşte peste 6 tone a fost eliberat din treapta superioară a rachetei de concepţie franceză, iar în următoarele 13 zile se va deplasa spre destinaţia sa orbitală.
Imaginile obţinute de o cameră video montată pe treapta superioară a rachetei au arătat că telescopul a ajuns în spaţiu în condiţii bune. Controlorii misiunii au confirmat câteva momente mai târziu că sistemul de alimentare cu energie al telescopului este complet operaţional.
Navigând prin spaţiu încă aproximativ 2 săptămâni, telescopul spaţial James Webb îşi va atinge destinaţia, în punctul Lagrange 2 (L2), situat la distanţa de 1,5 milioane de kilometri de Terra.
Punctul Lagrange este un loc în care atracţia gravitaţională a Pământului şi a Soarelui se anulează reciproc, iar telescopul va beneficia de această stabilitate orbitală în sensul în care nu va trebui să consume foarte mult combustibil pentru a-şi menţine poziţia fixă.
În plus, telescopul va orbita în jurul Soarelui în tandem cu Pământul, fiind astfel protejat de căldura solară. Dacă totul va merge bine, instrumentele telescopului vor opera la temperatura optimă de -255 grade Celsius, în timp ce panourile solare, antena pentru comunicaţii şi alte instrumente nonştiinţifice vor fi expuse căldurii solare până la temperaturi de 88 de grade Celsius.
Odată ajuns pe poziţie, telescopul îşi va extinde scutul antisolar de dimensiunea unui teren de tenis şi va începe să studieze cosmosul în spectrul infraroşu al luminii, folosind o oglindă cu diametrul de 6,5 metri – de aproape trei ori mai mare decât oglinda principală a telescopului Hubble.
Telescopul Spaţial James Webb va fi folosit pentru mai multe sarcini, de la scanarea atmosferei unor exoplanete în căutarea eventualelor semne ale vieţii şi până la studierea primelor stele şi primelor galaxii formate în Univers.
UPDATE: Cel mai mare telescop din lume a fost lansat în spaţiu cu o rachetă Ariane, din Guyana Franceză.
Racheta a fost lansată dintr-o pădure tropicală spre marginea timpului; telescopul James Webb şi-a început călătoria spre locul de naştere al universului, transmite BBC.
Cu o oglindă uriaşă având o circumferinţă de 6,5 metri placată cu aur, telescopul spaţial James Webb este de 100 de ori mai puternic decât predecesorul lui, Hubble şi se doreşte ca prin intermediul său spaţiul să fie explorat mai în profunzime ca oricând. Telescopul va fi amplasat într-o locaţie cunoscută ca Punctul Lagrange 2, un punct gravitaţional convenabil situat între Terra, lună şi soare. Un telescop plasat acolo este foarte stabil, este nevoie de mult mai puţin combustibil pentru a fi menţinut acolo şi acolo nu se produc eclipse, aşa încât va putea observa primele stele ale universului.
–știrea inițială–
Cel mai mare telescop spațial conceput vreodată este programat să intre pe orbită în următoarele ore.
Telescopul spațial James Webb de 10 miliarde de dolari va fi lansat pe racheta europeană Ariane, din Guyana Franceză.
Este un proiect care a fost proiectat și construit în 30 de ani și este considerat unul dintre marile eforturi științifice ale secolului 21.
Scopul lui Webb va fi să încerce să observe primele stele și galaxii care au apărut în Univers.
De asemenea, acesta ar putea studia şi atmosfera planetelor îndepărtate, în speranţa că vor fi detectate semne de viaţă.
(RS)
romania-actualitati.ro