[FOTO-AUDIO] Istoria Filmului Mut și a Cinematografelor din Transilvania şi Banat a fost lansată la Reșița
[UPDATE]
Articol editat de Gerhard Chwoika, 7 decembrie 2021, 10:50 / actualizat: 8 decembrie 2021, 17:15
Volumul „Istoria filmului mut şi a cinematografelor din Transilvania şi Banat în perioada 1896-1945” a fost lansat marţi, 7 decembrie într-un cerc restrâns de prieteni la Centrul universitar „Babes-Bolyai” din Reşiţa. De la istoricul şi cercetătorul Attila Varga, originar din urbea de pe Bârzava, care s-a îngrijit de editarea acestui volum am aflat că este vorba despre o ediţie critică în limba română a lucrării memorabile scrisă de Iordaky Lajos, renumit cărturar, cândva membru al Institutului de Istorie din Cluj al Academiei Române, care şi-a dedicat viaţa acestei opere, apărută postum după 47 de ani de la trecerea la cele veşnice a omului de cultură maghiar:
Apariţia acestui volum, dedicat istoriei filmului mut şi a cinematografelor din Transilvania şi Banat a fost o necesitate pentru cultura celor două ţinuturi româneşti atât de apropiate, a subliniat criticul literar dr. Liubiţa Raichici, salutând în acelaşi timp implicarea cercetătorului dr. Attila Varga de la Institutul „George Bariţiu” din Cluj-Napoca al Academiei Române, în recuperarea istoriei:
Ediţia în limba română a lucrării semnate de Iordaky Lajos a fost realizată în colaborare cu dr. Angela Rus şi drd. Nina Moldovan.
Radio Reşiţa a fost partener media al evenimentului.
***
La invitatia colegilor si prietenilor de la Centrul Universitar al Universitatii „Babes-Bolyai” din Reşiţa, al Radio Reşiţa şi al TIFF Resita, istoricul Attila Varga a prezentat marţi, 7 decembrie în municipiul de pe Bârzava, într-un cerc restrâns de prieteni, volumul lansat în această vară, atunci când TIFF Cluj a aniversat 20 de ani de rodnică şi frumoasă activitate.
„Este o mare bucurie si onoare să pot oferi si cititorilor din oraşul meu natal o lucrare despre istoria filmului mut şi a cinematografelor din Transilvania si Banat. Le multumesc, cordial, tuturor pentru invitatie”, a subliniat istoricul şi cercetătorul Attila Varga.
Este vorba despre o ediţie critică în limba română a lucrării memorabile scrisă de Jordaky Lajos, renumit cărturar, om de cultură, cândva membru al Institutului de Istorie din Cluj al Academiei Române.
Ediţia în limba română a lucrării lui Jordaky Lajos a fost realizată împreună cu dr. Angela Rus şi drd. Nina Moldovan.