[AUDIO] Intrarea în păduri se face după reguli noi, anunţă Garda Forestieră Caraş-Severin
Au fost stabilite reguli noi pentru intrarea oamenilor în păduri. Asta înseamnă că nu mai este voie să intri în fondul forestier fără să anunți șeful de ocol, iar dacă o faci atunci doar pe proprie răspundere, dar riști să fi amendat.
Articol editat de Gerhard Chwoika, 7 decembrie 2021, 10:33 / actualizat: 7 decembrie 2021, 11:40
Conform comisarului şef al Gărzii Forestiere Caraş-Severin, George Săveanu, încă din septembrie 2020, un amendament la Codul Silvic precizează clar că „accesul public pedestru și cu bicicleta este permis pe răspunderea celui care intră în pădure numai în zonele amenajate, pe trasee și poteci marcate corespunzător, pe drumurile forestiere și în pădurile cu funcții de protecție predominant sociale. În ceea ce privește accesul public în fondul forestier național cu autovehicule, ATV-uri, motociclete sau mopede, acesta este interzis. Excepție fac activitățile sportive, de recreere și de turism organizate care se pot practica pe drumurile forestiere sau pe trasee special amenajate și omologate, dar numai cu acordul șefului de ocol silvic în cazul administrării pădurii sau acordul proprietarului, cu avizul șefului de ocol silvic, în cazul asigurării serviciilor silvice.
Legiuitorul a stabilit practic, din septembrie anul trecut, cum se intră în pădure. ONG-urile și asociațiile sportive pot veni la Ocolul Silvic solicitând traseele dumnealor, iar apoi se stabilește traseul, să nu fie prin arii naturale protejate, să nu fie prin fonduri de vânătoare, să deranjăm vânatul, să nu fie prin plantații nou-înființate. Exploatările forestiere sunt o mare problemă, care, din punct de vedere statistic, sunt cele mai periculoase activități pentru necunoscătorii zonelor montane. Se intră pe răspunderea celui care intră în pădure, deși sunt atenționări afișate pe indicatoare. Oamenii trebuie să fie atenți la aceste marcaje, ca să nu aibă probleme„, a mai subliniat comisarul şef al Gărzii Forestiere Caraş-Severin, George Săveanu.
Amenzile contraveţionale pentru nerespectarea regulilor prevăzute în Legea 171/ 2010 actualizată sunt cuprinse între 2.000 şi 5.000 de lei.
Sursa foto: Agro Business