Caravana de vaccinare continuă în mediul rural din Caraș Severin
Echipele mobile imunizează luni de la ora 11.30 locuitorii din Copãcele iar vineri, 3 decembrie, caravana mobilă va organiza rapelul în localitatea Eftimie Murgu de la ora 15.00.
Articol editat de Daiana Rosca, 29 noiembrie 2021, 09:37
Echipa medicală va fi pregătită să ofere explicaţii tuturor persoanelor care au nelămuriri cu privire la vaccinuri şi va fi gata să imunizeze persoanele care doresc să minimalizeze riscul unei infecţii COVID-19.
Nu este nevoie de programare, vaccinarea se face pe loc iar oamenii au nevoie doar de cartea de identitate sau de paşaport. Vaccinarea este un act benevol şi gratuit. Dacă ne vaccinăm cât mai mulţi, vom reveni mai repede la o viaţă normală.
Când unei persoane i se administrează vaccinul, sistemul ei imunitar recunoaște antigenul ca fiind „străin”. Celulele sistemului imunitar sunt astfel activate ca să omoare virusul sau bacteria care cauzează boala și ca să producă anticorpi împotriva virusului sau bacteriei. Anticorpii sunt proteine speciale care ajută la distrugerea virusului sau bacteriei.
Ulterior, dacă o persoană intră în contact cu virusul sau cu bacteria care cauzează infecția, sistemul ei imunitar își va „aminti” de acesta/aceasta, producând rapid anticorpii potriviți și activând celulele imunitare potrivite pentru a distruge virusul sau bacteria și protejând astfel persoana de boala pe care o provoacă.
Imunitatea dobândită prin vaccinare protejează nu numai persoana vaccinată, ci și persoanele nevaccinate din comunitate, cum ar fi sugarii care nu au încă vârsta de vaccinare. Această „imunitate colectivă” este eficace numai atunci când sunt vaccinate suficiente persoane din comunitate. În schimb, o persoană care devine imună prin contractarea unei boli, poate expune alte persoane nevaccinate la boală, fiind, de asemenea, expusă riscului de complicații.