Proiectul „ÎMBĂTRĂNIRE SĂNĂTOASĂ ȘI DEMENȚĂ – O viață mai bună” a adus Spitalului Județean din Reșița aparatură medicală de peste 370 de mii de euro
Proiectul „ÎMBĂTRĂNIRE SĂNĂTOASĂ ȘI DEMENȚĂ – O viață mai bună” finanțat prin intermediul Programului Interreg-IPA de cooperare Transfrontalieră România-Serbia s-a dovedit a fi un succes. Cele 2 spitale, cel din Reșița și unitatea medicală de Boli Psihice Vrsac-Serbia, lider de proiect au avut doar de câștigat!
Articol editat de Daiana Rosca, 23 noiembrie 2021, 16:42 / actualizat: 24 noiembrie 2021, 5:21
Valoarea totală a proiectului este de peste 1 milion 750 de mii de euro, din care Spitalului Județean de Urgență Reșița i-au revenit peste 470 de mii de euro.
Prin intermediul acestui proiect, Spitalul Județean de Urgență din Reșița a achiziționat aparatură medicală în valoare de peste 370 de mii de euro în vederea asigurării unor servicii medicale de calitate, a unui tratament eficient în scopul vindecării bolii și asigurarea unei calități sporite a vieții.
Proiectul este unul extrem de important ținâd cont de faptul că Demenţa a devenit o problemă majoră de sănătate publică la nivel global, în multe ţări tratarea şi îngrijirea bolnavilor cu demenţă se consideră a fi o prioritate naţională, investindu-se în cercetare, educaţie sanitară, asistenţă şi servicii sociale. Costul social al demenţei este foarte mare, fiind suportat atât de către familie cât şi de către societate. S-a constatat că cca 3% din populaţia cu vârstă cuprinsă între 65-74 ani, 19% din grupa de vârstă 75-84 ani şi aproape 50% din cei peste 85 ani, prezintă demenţă.
Pentru familiile bolnavilor cu demență îngrijirea acestora poate fi extrem de dificilă. Din acest motiv în cadrul acestui proiect pe lângă aciziționarea de aparatură medicală au fost organizate mese rotunde destinate specialiștilor în domeniu, seminarii de informare în comunități izolate din Caraș Severin, s-a tipărit o carte de specialitate:”Factori de risc modificabili și prevenirea demenței”, s-a realizat un soft X Demența și un studiu statistic privind incidenţa Demenţei şi a Factorilor de risc modificabili ai acesteia, la pacienţii internaţi în cadrul SJUR”.