[FOTO-AUDIO] Biserica catedrală din Govândari aniversează un deceniu de la târnosire
Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului a fost astăzi, alături de clericii și credincioșii Parohiei „Schimbarea la Față” din Reșița.
Articol editat de Sebastian Dragomir, 13 noiembrie 2021, 19:12
Ierarhul a ales să meargă în această zi pentru că biserica parohială aniversează 10 ani de la târnosire, 13 noiembrie, 2011 și și-a sărbătorit și cel de-al doilea hram pe „Sfântul Ioan Gură de Aur”. Cu acest prilej Părintele Episcop a săvârșit Sfânta Liturghie alături de un sobor de preoți și diaconi. Mulți credincioși au participat la sfânta slujbă și s-au împărtășit cu Sfintele Taine.
În cadrul Sfintei Liturghii ierarhul a hirotonit preot pe diaconul Cătălin Blidariu ce va merge să slujească în Parohia Dezești din Protopopiatul Reșița. Răspunsurile liturgice au fost date de grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeșului.
Cei prezenți la această sărbătoare au avut bucuria să se închine atât la icoana Maicii Domnului ce se păstrează în această biserică, dar și la Icoana Maicii Domnului Paramytia (Mângăietoarea), de la Schitul Bogâltin, copie după icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Mănăstirea Vatoped din Muntele Athos.
Preasfințitul Lucian a săvârșit și o slujbă de pomenire pentru părintele ctitor Nicolae Iulian Nicoară, dar și pentru toți ctitorii și binefăcătorii acestei biserici trecuți la Domnul. De asemenea, ierarhul a binecuvântat și prinoasele ce au fost pregătite cu ocazia hramului.
Părintelui paroh Nicolae Hațiegan, precum și celorlalți părinți slujitori, Preasfințitul părinte Lucian le-a oferit cu această ocazie Diploma de excelență „Episcop Emilian Birdaș”.
Biserica catedrală din Govândari, aşa cum îi spun reşiţenii, este concepută după modelul bisericii Caşin din București, la inițiativa preotului paroh Nicolae Nicoară. Edificiul este construit în stil neobizantin (plan în cruce greacă cu trei abside de mari dimensiuni). Biserica are cinci turle din care turla principală este ridicată deasupra naosului, în punctul cel mai înalt fiind pictat Pantocratorul. În anul 2014 biserica s-a înzestrat cu un frumos iconostas şi mobilier sculptat din lemn de stejar. Tot în 2014 s-a pictat Sfântul Altar şi Iconostasul de către Rita Aldea şi fiul ei Dan Vulcan.