Confruntat cu lipsă de personal, Serviciul Salvamont Caraş-Severin va fi ajutat de 30 voluntari
În condiţiile în care 65% din suprafaţa judeţului este zonă montană, Salvamont Caraş-Severin, funcţionează cu doar 9 angajaţi, care la nevoie sunt sprijiniţi de 30 de voluntari.
Articol editat de Mirabela Afronie, 8 noiembrie 2021, 12:01
Şeful serviciului Cornel Galescu recunoaşte că organigrama este subdimensionată, însă spune că salvatorii montani vor fi ajutaţi la nevoie de voluntari. „30 de persoane vor ajuta sub formă de voluntari cele trei formații din Caransebeș, Reșița și Băile Herculane. Am lucrat zilele acestea și la programarea turelor pentru că în Caraş-Severin, perioada de activitate intensă este sezonul de iarnă, mai ales pe Semenic și Muntele Mic „, a declarat Cornel Galescu.
Serviciul Salvamont Caraş-Severin se află în top 4 la nivel naţional ca număr al intervenţiilor, însă angajaţii sunt nevoiţi să salveze vieţi cu o bază materială care necesită înlocuire sau modernizare, a afirmat Cornel Galescu.
„Cea mai mare problemă este legată de baza auto, sunt mașini destul de vechi, mașini ce necesită reparații. Atât mașinile de acces cât şi ATV-uri şi snowmobilele pe care le avem în dotare sunt într-o stare medie, într-o stare nu foarte bună.”
Cabana Salvamont de pe Semenic va rămâne deocamdată în administrarea autorităţilor judeţene deşi se dorea ca o parte din clădire să fie transformată în pensiune pentru a reduce costurile de întreţinere. Şeful Salvamont Caraş-Severin, Cornel Galescu a precizat: „Vom vedea în viitorul apropiat, ne gândim și la o formulă de a externaliza partea de cazare dar deocamdată este un pic complicat, legat de formalități, de birocrație…„
Deşi organigrama este subdimensionată, Salvamont Caraş-Severin are în plan înfiinţarea unei formaţii de lucru în Cheile Nerei, o zonă cu un potenţial turistic uriaş, datorită peisajelor dar şi posibilităţii practicării sporturilor extreme.
„Înființarea echipei depinde foarte mult de modificarea organigramei pentru că la ora actuală cu minimul de personal pe care îl avem la dispoziție nu ne putem extinde. Sper că o să mă fac suficient de bine înțeles la următoarele ședințe, o să propun dezvoltarea acestei organigrame și sper să fie votată pentru că județul Caraș-Severin. ”