[AUDIO] Screening gratuit, mâine la Gătaia pentru depistarea precoce a bolilor tiroidiene şi a cancerului de col uterin
Primăria oraşului Gătaia în parteneriat cu Spitalul Clinic Municipal de Urgenţă Timişoara cu sprijinul medicului Olimpia Oprea, organizează mâine la Casa de Cultură din localitate, în intervalul orar 09.00-13.00 o acţiune de screening pentru diagnosticul precoce al bolilor tiroidiene.
Articol editat de Daiana Rosca, 5 noiembrie 2021, 17:53 / actualizat: 2 decembrie 2021, 13:30
Doritorii vor avea parte de o evaluare clinică şi ecografică GRATUITĂ. În aceeiaşi locaţie, cu sprijinul Spitalului Judeţean Timişoara, mâine se vor efectua şi testări GRATUITE Babeş-Papanicolau pentru depistarea precoce a cancerului de col uterin. Şi această investigaţie este gratuită, ne-a declarat primarul oraşului Gătaia, Raul Cozarov.
„Ambele testări sunt GRATUITE şi sunt efectuate de medici specialişti din cadrul celor două spitale. Noi rugăm toţi cetăţenii să vină să-şi facă aceste teste pentru că este vorba despre sănătatea lor, iar cu aparatura aceasta modernă chiar se pot depista din timp aceste boli şi pot fi trataţi corespunzător”, susţine primarul Raul Cozarov.
Beneficiază de gratuitate la testările de depistare a bolilor tiroidiene persoanele cu vârsta peste 18 ani, inclusiv cele fără asigurare medicală şi persoanele care nu au în antecedente cancer de tip tiroidian. Proiectul „Abordări comune pentru eficientizarea diagnosticului precoce şi tratamentul cancerului tiroidian în populaţia ariilor partenere”, se ridică la valoarea de 1,03 milioane de euro şi este cofinanţat majoritar prin Programul Interreg – IPA CBC România-Serbia 2014-2020.
Ecografii tiroidiene se pot face şi în ambulatoriul Spitalului Municipal, cu programare la numărul de telefon 0723.396.351, de luni până vineri, între orele 8 – 18.
La fel de importante sunt şi testele pentru depistarea cancerului de col uterin pentru că statisticile Institutului Naţional de Sănătate Publică arată faptul că în România sunt diagnosticate peste 4.300 de cazuri noi anual şi peste 1.900 decese cauzate de cancerul de col uterin. 7,5% dintre noile cazuri diagnosticate la nivel european provin din ţara noastră, în timp ce avem o rată de mortalitate de aproape patru ori mai ridicată decât media UE de 14,2 la 100.000 de femei.