[AUDIO] DSVSA Caraş-Severin: Consumul de ciuperci, direct din flora spontană sau achiziţionate de la târgoveţii din pieţe este strict interzis!
Sezonul ciupercilor de pădure este în plină desfăşurare, iar amatorii se pot delecta cu gustul acestora. Chiar dacă tentația e mare, medicii recomandă oamenilor culegerea doar a ciupercilor pe care le cunosc foarte bine și știu că sunt comestibile pentru a preveni toxiinfecţile alimentare.
Articol editat de Gerhard Chwoika, 5 noiembrie 2021, 14:00 / actualizat: 8 noiembrie 2021, 15:38
Consumul de ciuperci, direct din flora spontană sau achiziţionate de la diverşi târgoveţi din pieţe este strict interzis, subliniază inspectorii sanitar-veterinari. Consumatorilor li se recomandă achiziţionarea ciupercilor doar din unităţi specializate, sere sau fabrici.
Directorul DSVSA Caraş-Severin, Pavel Borchescu, pentru Radio Reşiţa:
Ciupercile din preajma drumurilor nu trebuie folosite în alimentație pentru că ele pot absorbi substanțele nocive de la gazele de eșapament. Nu trebuie culese nici ciupercile din preajma gunoaielor și a uzinelor. Ciupercile trebuie adunate dintr-un spațiu natural curat și doar cele pe care persoana le cunoaște foarte bine.
Cele mai frecvente simptome ale unei otrăviri cu ciuperci sunt: greața, voma, diareea, durerile de abdomen, cefaleea. Pot apărea și simptome precum dereglările de vedere, halucinații, transpirație. Acestea pot duce chiar la stări convulsive, care se pot termina cu deces. Ciupercile pot provoca intoxicații ușoare, medii și grave. În cazul intoxicației cu Amanita phalloides sau buretele viperei, cum i se spune în popor, decesele survin până la 80% din cazuri.
Simptomele unei intoxicații cu ciuperci pot apărea de la două ore și mai puțin până la 72 de ore după consumul lor.
Perioada cu cele mai multe cazuri cu intoxicații de ciuperci sunt lunile iulie – început de noiembrie.
Sursa: ipn.md